Internetti enda kohta jäetavad andmed otsustavad laenu saamise

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Big Data Scoring kaasasutaja ja tegevjuht Erki Kert.
Big Data Scoring kaasasutaja ja tegevjuht Erki Kert. Foto: Erik Prozes / Postimees

Eestis asutatud infotehnoloogiaettevõte Big Data Scoring uurib erinevaid andmeid, mida inimesed endast iga päev maha jätavad. Andmetele toetudes otsustavad pangad, kas anda kliendile laenu või mitte.

«Näiteks inimesed, kelle elupiirkonnas on rohkem pinke, on suurema maksevõimekusega. Pinkide suur arv viitab sellele, et inimene elab mõne pargi läheduses – pargi lähedal on kinnisvara kallim ja sinna jõuavad endale kodu soetada keskmiselt jõukamad inimesed,» selgitas Big Data Scoringu kaasasutaja ja tegevjuht Erki Kert eile peetud tarbimiskeskkonna arengu konverentsil.

Big Data Scoring on 2013. aastal asutatud Eesti päritolu IT-ettevõte, mis kasutab erinevaid andmeid, et analüüsida inimeste laenukäitumist ja maksevõimet. Kert rääkis, et pinkide näitega sarnaseid seaduspärasusi on väga palju ning iga inimese liigutus jätab maha jälje, mida firma saab kasutada pankade ja laenuandjate abistamiseks. Selle järgi otsustavad paljud pangad, kas nad annavad inimesele laenu või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles