Murru vangla eksjuhid tunnistati õigeks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murru vangla eksjuht Gunnar Bergvald kohtus.
Murru vangla eksjuht Gunnar Bergvald kohtus. Foto: Mihkel Maripuu

Murru vangla kunagiste kinnipeetavate ja eksjuhtide süüasjas mõistis Harju maakohus täna vangla endise asejuhi Gunnar Bergvaldi õigeks, endise julgeolekuosakonna juhataja Raivo Põdra tunnistas kohus vaid süüdi kuriteo varjamises.

Gunnar Bergvald (36) ja Raivo Põder (37) tunnistati õigeks neile esitatud süüdistuses riikliku järelevalve ebaseaduslikus tegemata jätmises, Põder ka narkootilise ja psühhotroopse aine suures koguses käitlemises.

Süüdi tunnistati Põder esimese astme kuriteo varjamises ja selle eest mõisteti talle rahaline karistus 58 200 krooni.

Riik peab nii Bergvaldile kui Põdrale peab riik hüvitama kaitsja tasu 130 000 krooni.

Vangid süüdi

Romeo Kalda (36) tunnistati süüdi mõrvale kihutamises ja piinamises ja talle mõisteti liitkaristuseks 8aastane vangistus, mida suurendatakse talle varem määratud karistuse võrra. Kalda lõplikuks liitkaristuseks jääb eluaegne vangistus.

Mõrvas ja piinamises süüdi tunnistatud Sergei Sokolovskile (40) mõisteti karistuseks 9 aastat vangistust, millest loetakse kantuks eelvangistuses viibitud aeg 2 aastat 6 kuud ja 2 päev. Nii jääb Sokolovskil kanda 6 aastat 5 kuud ja 28 päeva vangistust. Sokolovski vahistati kohtusaalis.
Juri Stupaki (40) tunnistas kohus tagaselja süüdi mõrvas ja mõistis talle karistuseks 9aastase vangistuse. Stupak vahistatakse tema tabamisel.

Rene Vainik (34) tunnistati süüdi mõrvale kaasa aitamises, kinnipeetava poolt narkootilise aine suures koguses valdamises ja pakendamises ning talle mõisteti liitkaristuseks üheaastane vangistus, mida suurendati talle varem mõistetud karistuse võrra ja tema lõplikuks karistuseks jääb eluaegne vangistus.

Vladimir Živolup (48) tunnistati süüdi kehalisele väärkohtlemisele kihutamises ja talle mõistis kohus karistuseks 6 kuud ja 21 päeva vangistust, mis loetaks samuti kaetuks tema eelvangistuses viibitud ajaga.

Süüdi mõistetud isiku peavad tasuma sundraha ja menetluskulud.

Piinamises süüdistatud Andrei Tali (33) ja mõrvas süüdistatud Karol Lüki (36) mõistis kohus õigeks.

Kriminaalmenetlust alustati kaitsepolitsei ettekande põhjal, mille järgi oli mõnel Murru vangla vangil mõjuvõimu nii kaasvangide kui ka vangla ametnike seas.

Riigiprokurör Steven Hristo Evestuse süüdistuse järgi jätsid Murru vangla endine direktori asetäitja Gunnar Bergvald, endine julgeolekuosakonna juhataja Raivo Põder ja endine vangivalvur Olaf Tšarnetski teadlikult ja ebaseaduslikult märkamata mitu vangide vahelist füüsilist arvete klaarimist. Prokurör süüdistas nii Bergvaldi kui Põtra kuriteo varjamises.

Prokurör otsustab edasikaebamise

Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus märkis, et otsustab kohtuotsuse edasikaebamise lähipäevil. «Üheksast süüdistatavast kuus, kaasaarvatud Murru vangla endine julgeolekujuht, mõisteti tänase Harju maakohtu otsusega süüdi,» sõnas Evestus.

«Mis puudutab riikliku järelevalve korraldamises ja narkootiliste ainete valdamises süüdistatavate õigeks mõistmist, siis nendes küsimustes otsustan ringkonnakohtule apellatsiooni esitamise lähipäevadel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles