Savisaar tühistas eelarvekärped

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna finantsdirektor Katrin Kendra ja linnapea Edgar Savisaar pressikonverentsil.
Tallinna finantsdirektor Katrin Kendra ja linnapea Edgar Savisaar pressikonverentsil. Foto: Kaarel Tigas/ Õhtuleht

Tallinna linnapea Edgar Savisaar tühistas linnaametite ettekirjutused oma allasutustele eelarve kärbete osas, sest need on põhjustanud arusaamatust. Soovitus aasta lõpus raha kokku hoida jääb aga ikkagi kehtima.

«Linna finantsdirektori e-kiri, millest linna ametid lähtusid, oli tehniline dokument, mille eesmärk oli mitte kellegi konkreetset eelarvet kärpida vaid tagada eelarvedistsipliin hallatavates asutustes. Samamoodi piirati möödunud aasta 4. kvartalis kulude väljamakseid. See võimaldas tookord kokku hoida 6 protsenti eelarvest, mis oli arvestatav osa ja millest rahandusministeerium soovitas kõigil omavalitsustel eeskuju võtta,» tuletas meelde linnapea.

Linnapea rõhutas, et lasteasutuste eelarveid ei tohi piirata. «Linn tagab lasteaedade rahastamise sellises ulatuses, nagu oli lubatud. Palgad jäävad puutumata, kasvatajaid keegi sundpuhkusele ei saada, lapsed saavad kõhu täis ja tuba on soe,» ütles Savisaar.

Linnapea märkis, et finantsteenistuse tegevus kulude kokkuhoiu tagamisel väärib igati tunnustust ja see on andnud ka tulemusi. Samas antud juhul oli tegemist liigse kiirustamisega. Teema oleks vajanud läbirääkimist nii linnavalitsuse kui ka ametite tasandil. «Kindlasti ei saa Tallinn lubada põhjendamatuid aastalõpukulutusi, nagu seda mõni aasta tagasi nii riigis kui ka linnas tehti.»

Pihl: ametnikud eelarvet muuta ei saa

Tallinna abilinnapea Jüri Pihl lisas, et võimuliidus ei ole lasteadade eelarve vähendamist arutatud ja sellega sotsiaaldemokraadid kindlasti ei nõustugi. «Vajadusel peab kokkuhoiukohti leidma bürokraatia arvelt,» ütles Pihl.

«Lastevanematel ja lasteaiaõpetajatel soovitan rahulikuks jääda, sest linna eelarvet ei saa muuta linnaametnikud omaalgatuslikult, eelarve kinnitab volikogu. Arutame tekkinud küsimust reedel kindlasti koalitsioonipartneriga,» lisas ta.

Kendra: soovitus jääb kehtima

Linna finantsdirektor Katrin Kendra ütles Postimees.ee’le, et finantsteenistus mingeid konkreetseid kokkuhoiukohti soovitama ei hakka. «Meil ei ole siin midagi soovitada – kõik linnaasutuste juhid peavad niiehknaa igapäevaselt lähtuma säästlikkuse printsiibist. Aasta lõpul ei tule mitte kulusid suurendada, vaid pigem vähem kulutada. Eelarve eesmärk ei ole juba eos kunagi kulutada ära 100 protsenti rahast,» selgitas Kendra.

«Eile saadetud soovitus jääb kehtima. See oli hetkel ennetav soovitus, et linna ametiasutused oma aastalõpukulutusi tehes püüaksid olla võimalikult säästlikud,» ütles Kendra.

Küsimusele, kas haridusamet läks oma tabelite koostamisega liialt hoogu, vastas finantsdirektor: «Ma üldsegi ei tahaks oma kolleegide tegevusi ametites kommenteerida. Ütleme nii, et mõte oli meil ühiselt hea ja välja kukkus natuke kehvasti. Selline tabeliformaadi saatmine hallatavatele asutustele ei olnud tõepoolest tark tegu.»

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles