Eesti keele tasemeeksamit saab esmakordselt teha väljaspool Eestit

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig

Täna toimub esimest korda eesti keele tasemeeksam väljaspool Eestit. 17 Soomes registreerunud eksaminandi kogunevad Helsingi Eesti Majja, et sooritada eesti keele eksam B1-tasemel.

«Viimastel aastatel on kasvanud vajadus selle järele, et eesti keele tasemeeksameid saaks sooritada ka mujal kui Eestis,» ütles ministeeriumi keeleosakonna asejuhataja Riina Koolmeister. «Kõige suurem on olnud huvi Soomes, seepärast alustasime pilootprojektiga põhjanaabrite juures.»

Eksami toimumisele Soomes aitas kaasa Eesti Suursaatkond Helsingis, esinduse asejuht Vahur Soosaar jälgib täna ka esimese eksami läbiviimist, teatas haridus- ja teadusministeeriumi pressiesindaja.

Edaspidi on võimalik laiendada eesti keele tasemeeksamite tegemise võimalusi ka teistesse riikidesse, sõltuvalt sellest, kui suur on vajadus ja huviliste arv riigiti. Eksamivõimaluste laiendamine välismaale hakkab toimuma koostöös Eesti saatkondadega.

Välismaal soovivad eesti keele tasemeeksamit teha eelkõige need inimesed, kes plaanivad Eestisse õppima või tööle tulla. Nende hulgas võib olla lisaks välismaalastele ka väliseestlasi, kes on omandanud hariduse mõnes muus keeles.

Eesti keele tasemeeksameid korraldab sihtasutus Innove nii Eestis kui edaspidi ka välismaal. Sihtasutus Innove on üld- ja kutsehariduse valdkonna ja hariduse tugiteenuste kompetentsikeskus ning Euroopa Liidu toetuste vahendaja. Sihtasutus loodi 2003. aastal haridus- ja teadusministeeriumi haldusalas.

Eesti keele tasemeeksameid korraldatakse Eestis neljal tasemel: A2, B1, B2 ja C1. Kõikidel tasemetel kontrollitakse nelja osaoskust: kirjutamine, kuuldu mõistmine, loetu mõistmine, rääkimine.

Kodakondsuse taotlemisel on vajalik vähemalt B1-tasemel eesti keele oskus.

B1-tasemel keeleoskaja mõistab kõike olulist endale tuttaval teemal nagu töö, vaba aeg jne; oskab koostada lihtsat teksti tuttaval või enda jaoks huvipakkuval teemal; oskab kirjeldada kogemusi, sündmusi, unistusi ja eesmärke ning lühidalt põhjendada ja selgitada oma seisukohti ja plaane

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles