President Ilves: Euroopa vajab Saksamaa eeskuju

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilvese kohtumine Saksamaa Liitvabariigi presidendi Joachim Gauckiga.
President Toomas Hendrik Ilvese kohtumine Saksamaa Liitvabariigi presidendi Joachim Gauckiga. Foto: Raigo Pajula/Vabariigi Presidendi Kantselei

Tänasest Saksamaal riigivisiidil viibiv president Toomas Hendrik Ilves ütles Saksa presidendi Joachim Gauckiga kohtumise järel, et Saksamaa kehastab demokraatliku Euroopa poliitilist vastutustunnet ning Euroopa vajab Saksamaa eeskuju.

«Kaks aastat tagasi, kui liidupresident Gauck oli riigivisiidil Eestis, nõustusime ühiselt, et vastutus, mida Euroopa meilt praegu vajab, pole koorem, vaid väljakutse ja võimalus muuta Euroopa tugevamaks,» ütles Eesti riigipea.

Täna on see veel ilmsem, sest meie julgeoleku olukord on drastiliselt muutunud, lisas ta kohtumise järel president Joachim Gauckiga.

«Euroopa vajab Saksamaa eeskuju ja juhtrolli nii Euroopa rahanduse eest seismisel kui ka välispoliiitikas. Euroopa vajab rohkem Saksamaad,» kinnitas president Ilves, pidades oluliseks liidupresident Gaucki ja liidukantsler Angela Merkeli osa Euroopa ühisväärtuste kaitsmisel.

Ta nimetas märkimisväärseteks kantsler Merkeli püüdlusi verevalamise lõpetamiseks Ida-Ukrainas. Samas on Euroopa Liit olnud ühtne oma sanktsioonipoliitikas ning loodetavasti on ka edaspidi.

Eesti hindab kõrgelt Saksamaa panust meie piirkondlikku julgeolekusse, mille nähtavaks osaks on osalemine NATO juhitud Balti õhuturbemissioonil, samuti Tallinnas tegutsevas NATO küberkaitsekeskuses, ütles president Ilves.

Räägiti ka põgenikeprobleemist

Tema ja liidupresident Gauck rääkisid ka Euroopa ühisest murest, massilisest põgenike probleemist ELi lõunatiival. Eesti peab siin ilmutama solidaarsust, kuid Euroopa Komisjoni põgenike vastuvõtmist puudutavate otsuste kujunemine peab olema selgem, sõnas president Ilves.

Vastates ERR-i küsimusele, pöördus ta Eesti avalikkuse poole, öeldes, et me ei saa nõuda teistelt solidaarsust enda murede suhtes, kui me ise pole osalised teiste murede lahendamises.

President Ilvest saadab riigivisiidil 42-liikmeline äridelegatsioon, mis kinnitab Eesti ettevõtjate huvi Saksamaa suhtes, kes on meile neljas kaubanduspartner. President Ilvese sõnul võiks üks Eesti-Saksa majandussuhete tuleviku võimaluste rohkeks kokkupuutepunktiks olla Saksamaa ambitsioonikas Industry 4.0 programm, mida võib nimetada ka targaks tööstuseks. Siin saame ühendada Eestis arendatud IT-lahendused ja Saksamaa tööstusliku võimsuse, ütles Eesti riigipea.

Täna ja homme kohtub president Ilves Berliinis ka Saksamaa liidukantsler Angela Merkeli, Bundestagi presidendi Norbert Lammerti, välisminister Frank-Walter Steinmeieri ja rahandusminister Wolfgang Schäublega. Samuti on tal kohtumised Bundestagi riigikaitsekomisjoni, Euroopa Liidu asjade komisjoni ja Balti sõprusgrupi liikmetega.

Riigivisiit kestab kokku neli päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles