Linna kokkuhoiuplaan ajas lasteaiad turri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaiad on iga aasta lõpul rahahädas.
Lasteaiad on iga aasta lõpul rahahädas. Foto: Mihkel Maripuu

Linnavalitsuse käsk hoida viimase kvartali jooksul kokku kolm protsenti kogu aasta kuludest põhjustas paanikahoo lasteasutuste juhtide seas, kellele lajatati ette suured kärpesummad.



Esmaspäeva pärastlõunal tund enne tööpäeva lõppu potsatas Tallinna linnaasutuste juhtide postkasti linna finantsdirektori Katrin Kendra kiri palvega planeerida majandustarkvaras viimase kvartali tegevuskulud arvestusega, et aasta lõpuks jääks eelarvest kolm protsenti kasutamata.

Napilt kolm tundi hiljem ehk õhtul kell seitse saatis haridusamet selle kirja omakorda edasi lasteaedade, koolide ja huvikoolide juhtidele, lisades sellele omalt poolt täpse tabeli arvudega, milliselt asutuselt kui palju raha vähemaks võetakse.

Kütet sisse ei pane

Kõige uljamalt lõksutas haridusamet kääre lasteaedade eelarvete kallal, lõigates neid vähemaks 20,6 miljoni krooni võrra, mis mõnele lasteaiale tähendas kolme kuu kulude kärpimist 100 000 – 250 000 krooni võrra. Koolide eelarvet vähendati pisut vähem – kokku ligi kuue miljoni võrra – ja huvihariduses kästi kokku hoida 2,5 miljonit.

Juba viimased kaks aastat miinimumini viidud eelarvetega lasteaedu tabas paanika: kuidas veel kärpida raha olukorras, kus niigi juba palutakse elementaarsete asjade ostmiseks abi lapsevanematelt? Kokkuhoiukohad tuli leida vaid ühe tööpäeva jooksul ja need haridusametile ette kanda juba kolmapäeva keskpäevaks.

Lasteaia juhataja, kes palus oma nime mitte avaldada, oli mõne tunniga plaanid teinud.

«Kütet me sisse ei pane, pöördume lastevanemate poole palvega tuua puhurid rühma, sest elekter on meil märksa odavam kui küte. Ja loomulikult peab minema personali koormuste kallale,» arutles ta. See tähendaks rühmade lahtiolekuaegade lühendamist.

Tallinna Kadaka lasteaia juhataja Marianne Liiv laiutas käsu peale eelarvet 231 900 krooni võrra vähendada aga lihtsalt käsi. «Sellist summat meie eelarve juures pole võimalik ühe kvartaliga kokku hoida,» ohkas ta.

Nii suure summa kokkuhoid eeldaks näiteks, et õpetajad saadetakse kaheks nädalaks palgata puhkusele. Seda ta võimalikuks ei pidanud.

Lahendus sadas kaela

Kütma hakati lasteaias juba nädal tagasi. «Mul tõesti pole ühtegi mõtet. Loodan siiski kainele mõistusele, sest linn peab aru saama, et me ei saa jätta lapsi külma ja järelevalveta,» ütles juhataja.

Eilne pärastlõuna tõi aga ootamatu leevenduse: linnapea Edgar Savisaar tühistas ametite kärpekorraldused.

«Linna finantsdirektori e-kiri, millest linna ametid lähtusid, oli tehniline dokument, mille eesmärk oli mitte kellegi konkreetset eelarvet kärpida, vaid tagada eelarvedistsipliin hallatavates asutustes,» teatas linnapea Raepressi kaudu.

«Linn tagab lasteaedade rahastamise sellises ulatuses, nagu oli lubatud. Palgad jäävad puutumata, kasvatajaid keegi sundpuhkusele ei saada, lapsed saavad kõhu täis ja tuba on soe,» lubas Savisaar.

Kendra kahetseb tabeli saatmist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles