Piirilepingud kui Moskva rahustav žest

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv
Foto on illustreeriv Foto: Marko Saarm / Sakala

Venemaa tahab piirilepingute ratifitseerimisega muuhulgas ka rahustada üldist närvilist ja usaldamatuse õhkkonda Eestis, usuvad Moskvas tegutsevad Baltimaade-eksperdid.

Küsisin Moskva välispoliitikaekspertidelt, kelle tööks või huviks on Venemaa suhted Baltimaadega, millega nemad seletavad president Vladimir Putini kevadist mõnevõrra ootamatut otsust saata Venemaa riigiduumasse ratifitseerimiseks Eesti-Vene piirilepped. Ootamatut seepärast, et Venemaa ja Euroopa Liidu suhted on pärast Krimmi annekteerimist ja Ida-Ukrainas puhkenud sõjalist konflikti praegu kõigi aegade halvimad.

Eesti-Vene piirilepped kirjutasid teist korda alla mõlema riigi välisministrid eelmise aasta veebruaris. Kümme aastat tagasi kukkus piirilepete ratifitseerimine läbi, kuna Eesti riigikogu lisas lepingutele preambuli viitega Tartu rahule 1920. aastast, mida Venemaa riigiduuma pidas lepingute rikkumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles