Vetik: lapsevanemate protest on mõistetav

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venekeelne aabits.
Venekeelne aabits. Foto: Liis Treimann / Postimees

TLÜ professor Raivo Vetiku sõnul on lapsevanemate protest halvasti ette valmistatud vene koolide reformi vastu igati mõistetav.

«Ülemineku ettevalmistamine osalisele eestikeelsele õppele on väga ebaühtlane – mõned koolid on saanud sellega hästi hakkama, teised aga mitte. Seega, mõnel lapsevanemal on põhjendatud kartus, et reformi tõttu hakkab kannatama nende laste haridus,» ütles Vetik.

Vetiku sõnul on mõistetav, et see tekitab protesti – mitte reformi kui sellise, vaid halvasti ettevalmistatud reformi vastu. «Ilmselt on siin üks põhjus vene koolide nõukogu taolise organisatsiooni tekkimiseks.»

«Demokraatlikus ühiskonnas, kus inimesed peaksid kaasa rääkima asjades, mis neid endid mõjutavad, on see täiesti normaalne ja isegi hädavajalik,» sõnas Vetik.

«Kui vene koolide nõukogu hakkab ka reformi kahtluse alla seadma, siis läheb ta vastuollu mitte ainult riigi senise poliitika ühe aluspõhimõttega, vaid ka enamuses eestivenelaste endi sooviga.»

Vetiku sõnul kinnitab viimane Eesti ühiskonna integratsiooni monitooring seda ühemõtteliselt. «Näiteks küsimusele, millisel kooliastmel peaks teie arvates algama osaline eestikeelne õpe, vastas tervelt kaks kolmandikku eestivenelastest, et see võiks toimuda juba kas lasteaias või algkoolis ning ainult viiendik leidis, et see võiks olla pigem vabatahtlik.»

«Seega, need, kes seavad kahtluse alla koolireformi kui sellise vajalikkuse, esindavad vaid väikese osa eestivenelaste seisukohta. Demokraatlikus riigis on kõigil õigus oma seisukohti väljendada ja nende toetuseks organisatsioone luua, kuid suure tõenäosusega ei saa nii väikese huvibaasiga grupi tegevus vene koolide tulevikule Eestis olulist mõju avaldada,» ütles Vetik.

Vetik leiab, et kindlasti on vajalik eestivenelaste endi aktiivne osalemine koolireformi küsimustes, kuid teiselt poolt ei tohiks segi ajada kahte ülalkirjeldatud küsimust. «Vene koolide nõukogu senistes avaldustes on minu arvates seda aga tehtud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles