Eesti ootab idapartnerluse kohtumiselt selget toetust Ukrainale ja Gruusiale

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Liis Treimann

Riias täna algaval idapartnerluse tippkohtumisel osaleva peaminister Taavi Rõivase sõnul ootab Eesti kohtumiselt selget toetust Ukrainale ja Gruusiale.

Rõivase sõnul ei tohi Ukrainale ja Gruusiale olla visavabaduse rakendamisel takistusi, kui need riigid selleks vajalikud kriteeriumid täidavad.

Peaminister avaldas veendumust, et selgelt sõnastatud võimalus tulevikus Euroopa Liiduga liituda oleks strateegiliselt väga õige signaal ja lisaks reformide stimuleerimisele annaks ka selge Euroopa poolse sõnumi käimasoleva konflikti õhutajatele.

Euroopa Parlamendi liikme Urmas Paeti sõnul ei ole tippkohtumine piisavalt ambitsioonikas ja konkreetne, sest raskes olukorras olevad partnerriigid Ukraina, Moldova ja Gruusia ei saa piisavalt tuge.

 «Võiks eeldada, et see tähtis kohtumine astub edasi konkreetse sammu idapartnerite ja eriti Ukraina, Moldova ja Gruusia toetamisel. Seda toetust on Venemaa agressiivset käitumist arvestades väga vaja. Paraku näitavad kõik märgid, et tulemas on kõnepidu, kus olulisi konkreetseid asju pole EL võimeline pakkuma,» lausus ta.

Paeti sõnul on kurb, et EL ei otsusta anda Ukraina kodanikele viisavabadust, kuigi Ukraina ühiskond vajab praegu tugevat positiivset sõnumit. «Samuti on piinlik, et üheselt ja selgelt ei suuda EL kinnitada, et Ukrainal on ELi perspektiiv. Nii nagu kõigil teistel Euroopa riikidel, kes vajaminevad kriteeriumid täidavad. Jutt ei käi ju Ukraina liitumisest ELiga homme, vaid sellest, et see üleüldse on võimalik kunagi tulevikus, kui kõik tingimused on täidetud,» lisas ta.

Paeti sõnul saaks Euroopa Liit anda Ukrainale viisavabaduse. «Isegi kui paljudel ukrainlastel pole seda võimalik lähiaegadel praktikas kasutada, oleks lisaks praktilisele väärtusele praegusel keerulisel ajal ka oluline emotsionaalne tugi,» ütles ta. «Moldova sai aasta tagasi ELilt viisavabaduse ja see toimib hästi. Lisaks on 75 000 Transnistria elanikku otsustanud lõpuks võtta Moldova kodakondsuse. Seega on ELi viisavabadusel ka laiem poliitiline mõju," märkis Paet.

Riia tippkohtumise eesmärk on kinnitada Euroopa Liidu ühist pühendumust Idapartnerluse kui pikaajaliste eesmärkidega poliitika jätkamisele. Gruusia, Moldova ja Ukraina on alustanud eelmisel aastal allakirjutatud assotsieerimislepingute rakendamist ning senine töö idapartnerluse raames on viinud viisavabaduseni Moldovaga.

Euroopa Liidu valitsusjuhtide või riigipeade kõrval võtavad tippkohtumisest osa kuue Euroopa Liidu idapartnerluse partnerriigi – Armeenia, Aserbaidžaani, Gruusia, Moldova, Ukraina ja Valgevene – juhid või esindajad. Kohtumisel osalevad ka Euroopa Liidu institutsioonide liidrid ning mitmed Euroopa Komisjoni volinikud.



Riias toimuv Euroopa Liidu ja idapartnerluse riikide 4. tippkohtumine algab neljapäeva õhtul ning lõpeb reede pärastlõunal. Eestist osalevad kohtumisel peaminister Taavi Rõivas ja välisminister Keit Pentus-Rosimannus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles