Ibrus Kanal 2 otsusest: kannatavad maapiirkondades elavad inimesed

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Ibrus
Indrek Ibrus Foto: Toomas Huik

Kultuuriministeeriumi audiovisuaalnõuniku Indrek Ibruse sõnul on Kanal 2 vabalevist lahkumine negatiivne uudis.

Ibruse sõnul mõjutab kanali vabalevist lahkumine umbes 200 000 Eesti inimest, ennekõike kaugemate maapiirkondade elanikke, kelle igapäevased kultuurilised valikud seetõttu vähenevad. «Kui nad on jätkuvalt huvitatud TV3 ja Kanal 2 sisust, siis kindlasti tähendab see neile lisaväljaminekuid. Kõige odavam tasuline õhu kaudu levitatav pakett maksab seitse eurot, aastas siis 84 eurot,» kirjeldas Ibrus.

«Me ootasime, et Kanal 2 ei lähe seda teed. Nad on Eesti omanikega suur meediakontsern, mis tegutseb üle paljude kanalite, kasutavad erinevaid meediavorme. Arvasime, et Kanal 2 tahab ehk pakkuda reklaamiandjale terviklikku teenuste paketti, kus nad saavad vahendada reklaame tervele Eesti elanikkonnale, olles seejuures pea ainuke vahendaja, kuna TV3 loobub,» kirjeldas kultuuriministeeriumi audiovisuaalnõunik, miks eeldati, et telekanal seda teed ei lähe.

Urmas Oru kommentaarid, et riigipoolsed regulatsioonid on erakanalitele sedavõrd kitsendavad, et sunnivad neid vabalevist lahuma, on Ibruse sõnul kahetsusväärsed. «Regulatsioonid, mis puudutavad alkoholi-, kiirlaenu-, hasartmängu- jms. reklaame, teenivad kindlaid ühiskondlikke eesmärke, mille osas loodaks ennekõike just meediaettevõtetelt enamat sotsiaalset vastutustunnet. Me oleme kaua lootnud ja rääkinud, et ka Eestis võiks välja kujuneda tõsisem ringhäälingusektori eneseregulatsioon, mille käigus arvestatakse ühiskonna ootustega,» rääkis Ibrus, kelle sõnul saab Oru kommentaaridest järeldada, et Eestis veel sinnapoole teel ei olda ning jätkuvalt peab nii riik initsiatiivi hoidma kui ka ühiskondlikud organisatsioonid meediakanalitele omi vaateid tutvustama.

Ibruse sõnul on eksitav Oru lootus, et regulatsioonide erinevus veebile ja telemeediale jääb kestma kauaks. «Euroopa Komisjon on käivitanud audiovisuaalmeediateenuste direktiivi uuendamise ning selle käigus on osapooled olnud üldiselt ühel meelel, et näiteks alaealiste kaitse kõigil platvormidel on uue direktiivi üks olulisi eesmärke ning vastavaid regulatsioone ühtlustatakse seega kõigile audiovisuaalteenustele, ükspuha millist tehnilist platvormi edastuseks kasutatakse,» selgitas nõunik. 

«Oru väljendas ka, et Kanal 2 võib võtta mõne muu riigi meedialoa, et Eesti regulatsioonidest hõlpu saada. Siinkohal saab vaid tõdeda, et paranemas ka Euroopa regulaatorasutuste koostöö, eesmärgiks on, et isegi kui meedialoa annab mõni teine liikmesriik, hakatakse seejuures enam arvestama sihtriigi regulatsioonidega ning meedialoa väljaandjad peavad hakkama kanalite sisu süsteemsemalt monitoorima - kas see vastab nii direktiivi kui ka liikmesriikide seadustel,» ütles Ibrus ning rõhutas, et Eesti vastavad regulatsioonid pole märkimisväärselt rangemad kui mujal Euroopas. 

Kanal 2 juht Urmas Oru teatas, et telekanal lahkub vabalevist ning on tulevikus nähtav Zuum tv, Viasati ja kaabel-tv operaatorite vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles