Ellu astuvad orvud suunatakse halvas seisus korteritesse

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastekodulapsed suunatakse halvas seisus korteritesse. Foto on illustratiivne.
Lastekodulapsed suunatakse halvas seisus korteritesse. Foto on illustratiivne. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

ETV saade «Pealtnägija» tõdes, et lastekodu kasvandikele täisealiseks saamisel omavalitsuste poolt antavad elamispinnad on pahatihti väga halvas seisus.

Kohtla-Nõmme lastekodu direktori Riho Kanguri sõnul on asenduskodust väljaastuv noor päeval, mil ta võtab vastu omavalitsuselt ettenähtud elamispinna, praktiliselt hukule määratud, vahendab ERR Uudised.

Naabriteks narkomaanid ja asotsiaalid

«Isegi oma koera vist ei paneks sinna. Poole aasta või aasta pärast on ta võib-olla vangimaja kandidaat või narkomaan,» ütles Kangur lagunevates majades elavale rahvale viidates.

15-aastase Karina väitel ootavad lastekodust lahkujat vaid neli seina, määrdunud madrats ning asotsiaalidest ja narkomaanidest naabrid.

«Meie Kohtla-Järve ühiselamu ei ole hea koht, kõik tahavad siit ära minna, otsivad raha, et osta endale korter. Seal on mingid putukad, seal on pahad inimesed, seal ei ole ilus ja seal haiseb ja seal on joodikud,» ütles 15-aastane Karina.

Kanguri sõnul tahavad lastekodude töötajad, et orbude kasvatamisel tehtud tööd ei nullitaks. «Me tahame, et meie kasvandik saaks endale töö ja tõesti elamisväärsed tingimused. Me ei räägi televiisorist, me ei räägi raadiost. Ma räägin normaalsest toast, normaalsest sisustusest, kus saab magada, mis on puhas, mida annab hooldada. Midagi sellist,» kirjeldas Kangur.

Olukord on halb terves riigis

Lastekodude töötajad rääkisid saate meeskonnale, et olukord on halb üle terve Eesti, kuid kaamera ette ei soostunud tulema keegi.

Orvud saavad täisealiseks saades iseseisva elu stardipaketina riigi poolt 6000 krooni ning omavalituse tagatud sotsiaalpinna. Tallinn on mõnevõrra paremas seisus kui ülejäänud Eesti. Näiteks on seal olemas noortekodu teenus, mis on mõeldud just neile, kes ei ole päevapealt valmis iseseisvalt hakkama saama. Seda privileegi saavad aga kasutada vaid pealinna ja SOS Lasteküla noored.

Riho Kangur lõi probleemi leevendamiseks MTÜ Lootus Tulevikku, mis püüab sponsorite abiga leida Kohtla-Nõmmelt elluastuvatele noortele ise elamiskõlblikud pinnad, mis remonditakse ja möbleeritakse. Tulevane elanik peab edaspidi tasuma vaid kommunaalmakseid. Kanguril kulus ühe korteri renoveerimiseks 38 900 krooni ja 30 senti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles