Igast sammust saab toota elektrienergiat

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli keskkonnatehnoloogia doktorandi Eva-Stina Kerneri ja keemia eriala bakalaureusetudengi Aleksander Abramovi valmistatud plaat kasutab praegu elektrit iseenda valgustamiseks.
Tartu ülikooli keskkonnatehnoloogia doktorandi Eva-Stina Kerneri ja keemia eriala bakalaureusetudengi Aleksander Abramovi valmistatud plaat kasutab praegu elektrit iseenda valgustamiseks. Foto: Margus Ansu

Tartu ülikooli keemiatudengi Aleksander Abramovi ja keskkonnatehnoloogiat õppiva Eva-Stina Kerneri idee on toota kõndimise abil elektrit. Selleks soovitakse rakendada Tartu ülikooli linnakus maailmas juba välja töötatud piesoelektrilist efekti.

Põrandaplaadid toodavad sammudest elektrit piesoelektrilise efekti põhimõttel. See tähendab, et elekter tekib molekuli tasandil ning on energiaallikana ammendamatu. Valminud on plaadi esmane prototüüp, mis praegu kasutab elektrienergiat iseenda valgustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles