«Sotsiaalne eksperiment» suurel riigihankel

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nortali juhi Priit Alamäe sõnul oli maanteeameti hanke korralduslikest puudustest lähtuvalt näha, et lõpuks taandub kõik hinnale ja võidab kõige odavam.
Nortali juhi Priit Alamäe sõnul oli maanteeameti hanke korralduslikest puudustest lähtuvalt näha, et lõpuks taandub kõik hinnale ja võidab kõige odavam. Foto: Mihkel Maripuu

Kui Äripäev kirjutas möödunud kolmapäeval, et Eesti suurim tarkvaraarendaja Nortal trikitas maanteeameti ligi 6,3 miljoni eurose IT-hanke enda kasuks, siis ettevõtte juht Priit Alamäe väitis eile, et tegemist oli algusest peale hoopis sotsiaalse eksperimendiga.

Nimelt kirjutas maanteeamet oma tarkvara analüüsi, programmeerimise ja hoolduse hanke tingimustesse, et hankel edukaks osutumisel annab hinnakomponendi arvestuses enim punkte kõigi pakkumuste keskmisest hinnast kümme protsenti allapoole jääv hind. Eesmärk oli vältida alapakkumusi.

Nortal tuli seepeale hankele kolme pakkumusega – peale emafirma tegid selle ka nende Leedu ja Soome tütarfirma. Viimaste pakkumused olid aga kõikide teiste omast kaks-kolm korda kõrgemad. Sellega aeti keskmine hind üles ning Nortali emafirma pakkumus osutuski nii hanke esimeses kui ka teises osas täpsemalt keskmise hinna all olevaks. Samas olid nende hinnad ülejäänud pakkujate omadest kõrgemad, kirjutas Äripäev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles