Ansip ei usu kaheparteisüsteemi teket

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip ja Mart Laar.
Andrus Ansip ja Mart Laar. Foto: Toomas Huik

Peaminister Andrus Ansip avaldas arvamust, et kaheparteisüsteemi Eestis ettenähtavas tulevikus välja ei kujune.

«Et Isamaa ja Res Publica Liit ja Reformierakond on kui kass ja koer, pole ma absoluutselt nõus. Praegune kahe partei koalitsioon on nüüd märksa töisem ja konstruktiivsem, kui kolme partneri valitsus ning viimane eelarvekoostmine oli suisa professionaalne,» sõnas Ansip ETV saates «Kahekõne».

«Valitseda üksinda oleks kindlasti veel kergem, aga kas see ühiskonnale oleks parem, julgen kahelda. Ma ei usu, et Eestis võiks ettenähtavas tulevikus kaheparteisüsteem tekkida. Suure tõenäosusega ühel-kahel parlamendiparteil ei õnnestu valimiskünnist ületada, aga see ei tähenda kaheparteisüsteemi suunas liikumist,» leidis peaminister.

«Ma loodan, et Reformierakond võidab valimised, loodan, et saame teha koalitsiooni IRLiga, loodan, et saame kahepeale 51 kohta kätte parlamendis,» ütles Ansip.

«Viie rikkaima Euroopa riigi hulka jõudmine pole utoopiline ka praegu, majanduskasvult on Eesti Euroopas endiselt esimese viie hulgas,» rõhutas peaminister.

«Eesmärkidest ja ideaalidest ei tohi loobuda. Vaba turumajandus ilma majanduslangusteta pole samuti võimalik,» tõdes valitsusjuht.

«Töötute jaoks on kardinaalne muutus uute oskuste omandamine. Hea lahendus pole, kui inimesed jäävad lihtsalt ootama, et midagi juhtuks,» toonitas Ansip.

«Ümberõppe osas jääme kaugelt maha Soomest, selles vallas on pikk tee veel käia, tunnistas peaminister. Registreeritud töötuid on praegu üle 70 000. Märtsi lõpus oli töötuid 14,6 protsenti, praegu 10,9 protsenti,» rääkis Ansip.

«Ilmselt on kriisi sügavaim põhi selja taga, aga loorberitele puhkama jäämisest ei saa küll rääkida,» kinnitas peaminister.

«Muidugi meeldib mulle see amet, ühtegi tööd ei saa teha nii, et see ei meeldi,» tunnistas Ansip.

«Kindel olla ei saa, et ma peaministrina jätkan. Ühelgi valitud isikul pole õigustatud ootust jätkata oma ametis, see on valija otsustada,» sõnas valitsusjuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles