Me ei alistunud ainsagi pauguta

Küllo Arjakas
, Tallinna linnaarhiivi juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
24. juulil 1940 on Riigivolikogu otsuste heakskiitmise puhul Nõukogude Liidu saatkonna Pika tänava rõdule Tallinna töötajate miitingut tervitama tulnud Ždanov ja vahepeal NSV Liidu täievoliliseks esindajaks Eestis tõusnud Botškarjov.
24. juulil 1940 on Riigivolikogu otsuste heakskiitmise puhul Nõukogude Liidu saatkonna Pika tänava rõdule Tallinna töötajate miitingut tervitama tulnud Ždanov ja vahepeal NSV Liidu täievoliliseks esindajaks Eestis tõusnud Botškarjov. Foto: Rahvusarhiivi filmiarhiiv

Jaan Tõnisson olevat soovitanud juunis 1940 president Konstantin Pätsile anda korraldus tulistada Nõukogude vägede sissemarssimisel õhku üks või mõni lask, et anda maailmale teada Eesti okupeerimisest. Vene ajaloolase Mihhail Meltjuhhovi andmetel ei tulistatud tol ööl Tallinnas mitte üks, vaid üsna mitu lasku. Ning mitte õhku, vaid pihta.

Tõnisson olevat rääkinud, et oli öösel Pätsiga kohtunud ja mitu tundi juttu ajanud. Tõnisson olevat Pätsile öelnud, et «õhku oleks pidanud laskma, kuid kõik oleks kuulnud, et võimu ei antud käest ära, vaid see võeti väevõimuga»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles