Ministeerium tunnistas eksimusi Aarelt filmi tellimisel

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Aare.
Juhan Aare. Foto: Toomas Huik

Põllumajandusministeeriumis korraldatud audit Rahvaliidu esimehele Juhan Aarele kuuluva OÜga Eesti Kultuurfilm sõlmitud lepingutega seonduva üle tuvastas, et ministeeriumis esines vajakajäämisi nii lepingutele eelnenud hanke korraldamisel kui lepingujärgsete tööde ülevõtmisel.

Auditi aruande kohaselt esines lepingute sõlmimisel puudusi riigihangete seadusest ja ministeeriumi sisemisest korrast tulenevate nõuete järgimisel seoses hankedokumentide viseerimise ja allkirjastamisega ning eduka pakkuja väljaselgitamisega.

Samuti järeldas audit, et osa lepingujärgseid töid võeti vastu formaalselt. Lepingutega seonduva kajastamine raamatupidamises vastab aga riigi raamatupidamise üldeeskirjas ja ministeeriumi raamatupidamise sise-eeskirjas sätestatule. Ministeeriumi finantsosakond lähtus väljamaksete tegemisel OÜ-le Kultuurfilm neile esitatud informatsioonist.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seedri sõnul on kahetsusväärne, et sellised eksimused on juhtunud.

«Eksimused on aset leidnud aastatel 2006 kuni 2008, kuid tänaseks oleme muutnud nii oma struktuuri kui asjaajamiskorda ja sellised eksimused ei ole tõenäoliselt võimalikud,» rääkis minister. Tema sõnul on ka juhtunuga seotud inimesed tänaseks ministeeriumist lahkunud.

Mainitud ajavahemikus olid ministriks Ester Tuiksoo ja Seeder ise.

Ministri kinnitusel on tegemist üksikjuhtumiga. «Ministeeriumi tegevust on iga-aastaselt auditeerinud nii ministeeriumi tellitud audiitorid kui riigikontroll, kes ei ole sarnaseid eksimusi leidnud,» märkis ta. Näiteks 2009. aasta põllumajandusministeeriumi majandusaasta aruande auditis analüüsiti majanduskuludest veerandi kulutamist ehk sisuliselt iga neljanda krooni saatust. Etteheiteid selle kohta kumbki auditeerija ei teinud.

Tänaseks on põllumajandusministeerium OÜ-lt Eesti Kultuurfilm lepingute sisuks olnud Eesti kalandust puudutava filmi kätte saanud. Filmis tuleb lepingupartneril teha veel pisiparandusi.

Vastavalt ministeeriumi ja OÜ Eesti Kultuurfilm esindajate vahelisele kokkuleppele esitab ettevõte filmi lõppversiooni esmaspäeval ning filmi inglisekeelsena ja 500 DVD-le tiražeeritult 15. oktoobriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles