Tänasest saab taotleda digitaalset isikutunnistust

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

1. oktoobrist väljastab politsei- ja piirivalveamet (PPA) digitaalset isikutunnistust. Uus dokument on mõeldud kasutamiseks ainult elektroonilises keskkonnas ning selle saab kätte juba taotluse esitamise päeval.

Digitaalset isikutunnistust ehk digi-IDd saab kasutada elektroonilises keskkonnas isiku tuvastamiseks ja digitaalallkirja andmiseks sarnaselt isikutunnistusega. Visuaalse isikut tõendava dokumendina digi-IDd kasutada ei saa, kuna kaardile ei kanta kasutaja fotot.

Digi-ID võimaldab e-teenuste pikemate katkestusteta kasutamist olukorras, kus inimese isikutunnistus on varastatud või kadunud, kuna digi-ID saab ta kätte juba samal päeval.

Digitaalset isikutunnistust saavad taotleda nii Eesti kodanikud kui Eesti elamisluba omavad välismaalased. Dokumendi kehtivusajaks on kolm aastat ja riigilõiv on 250 krooni. Digi-ID ei ole kohustuslik dokument.

PPA isikutuvastamise ja dokumendibüroo juhataja Helen Renneli sõnul alustati digi-ID kontseptsiooni väljatöötamist alustati juba mitme aasta eest . Vajadus sellise dokumendi järele on tema sõnul tingitud e-teenuste aktiivsete kasutajate üha kasvavast arvust ning e-teenuste kiirest arengust.

Projekti rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.

Rohkem infot digitaalse isikutunnistuse taotlemise kohta saab kodulehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles