Üle 700 tudengi soovib Aaviksoo rektoriks saamise suhtes referendumit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo TTÜ rektoriks valimise pressikonverents
Jaak Aaviksoo TTÜ rektoriks valimise pressikonverents Foto: Eero Vabamägi

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) tudengid alustasid eelmisel nädalal allkirjade kogumist üliõpilasreferendumi «Kas toetate Jaak Aaviksood TTÜ rektorina?» algatamiseks, kokku soovib referendumit selle eestvedaja väitel üle 700 tudengi.

TTÜ üliõpilasreferendumi eestvedaja Hendrik Kabel andis enda väitel TTÜ üliõpilasesindusele üle tudengite ühisavalduse üliõpilasreferendumi «Kas toetate Jaak Aaviksood TTÜ rektorina?» algatamiseks. Kokku on referendumi algatamise poolt andnud tema sõnul oma allkirja 705 tudengit.

«Tudengireferendumi eesmärk ei ole vastanduda Jaak Aaviksoole ega olla tema kui tulevase TTÜ rektori poolt. Eesmärk on tekitada debatt Aaviksoo ja tudengite vahel, et tudengid saaksid enda muredele, kahtlustele vastused ja vastavalt sellele teha otsus, kas toetada tudengireferendumil Jaak Aaviksood TTÜ rektorina või mitte. Hetkel neid vastuseid pole saadud ja seepärast ei ole paljud TTÜ tudengid TTÜ kuratooriumi otsusega rahul, et uueks rektoriks saab Jaak Aaviksoo,» seisab ühisavalduses.

Ehkki Kabel kutsus Facebooki leheküljel «Tudengid Aaviksoo TTÜ rektori kandidatuuri vastu» üles kõiki osapooli, nii referendumi pooldajaid kui vastaseid, võtma osa teisipäeval toimuvast esinduskogu koosolekust, ütles üliõpilaskonna juhatuse esimees Raul Hanson, et tänase koosoleku päevakorras ei ole arutelupunkti üliõpilasreferendumi küsimuses. Samuti ei ole ülikooli üliõpilaskonna juhatus tema sõnul näinud väidetavat 705 allkirja ega ole saatnud kontrollida nende ehtsust

11-liikmeline kuratoorium valis rektori 22. mail toimunud salajasel hääletusel. Aaviksoo osutus valituks nelja kandidaadi hulgast, lisaks temale pürgisid sellele ametikohale veel akadeemikud Jakob Kübarsepp ja Mart Ustav ning professor Andrus Salupere.

Rektorivalimise viimasesse vooru jõudnud Aaviksoo poolt hääletas kaheksa ja vastu kolm kuratooriumi liiget. Kuratoorium on TTÜ juhtorgan, kus on esindatud nii ülikooli kui ühiskondlik vaatenurk. Kuratooriumisse kuulub viis ülikooli esindajat, üks teaduste akadeemia esindaja ja viis valitsuse määratud ettevõtlustaustaga liiget.

Praegu riigikokku kuuluv 1954. aastal sündinud Jaak Aaviksoo on Eesti füüsik ja poliitik. 5. aprillist 2007 kuni 6. aprillini 2011 oli ta Andrus Ansipi teises valitsuses kaitseminister ning 6. aprillist 2011 kuni 26. märtsini 2014 Andrus Ansipi kolmandas valitsuses haridus- ja teadusminister.

Alates 26. maist 2007 kuni 31. jaanuarini 2010 oli Aaviksoo Isamaa ja Res Publica Liidu aseesimees. Ta on olnud ka kultuuri- ja haridusminister ning Tartu Ülikooli rektor.

TTÜ nõukogu koosolek toimub 16. juunil ning seal selgub, kas nõukogu kasutab õigust rektori valimine vetostada või mitte. Kui ülikooli õppejõududest, töötajatest ja üliõpilastest koosnev TTÜ nõukogu Aaviksoo kandidatuuri ei vetosta, kinnitab kuratoorium uue rektori ametisse 22. juuniks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles