Segane olukord Rahvaliidu ladvikus kestab

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvaliidu peasekretär Lauri Vitsut ja erakonna esimees Juhan Aare.
Rahvaliidu peasekretär Lauri Vitsut ja erakonna esimees Juhan Aare. Foto: Artur Sadovski

Rahvaliidu esimees Juhan Aare ütles Postimees.ee’le, et täna toimunud erakorralise koosoleku tulemusena astub erakonna praegune peasekretär Lauri Vitsut järgmisel nädalal tõenäoliselt oma ametikohalt tagasi.

«Tegin ettepaneku peasekretär ametist vabastada ja tuginesin ka eile maakonna- ja linnaühendustega toimunud nõupidamisele Tartus, mille tulemusena toetas Vitsuti tagasi astumist 7 maakonnaühendust ja üks linnaühendust,» ütles Aare. «Tänase päeva seisuga võib öelda, et Rahvaliidu peasekretäri tagasiastumist soovib veidi üle poole maakondlike ja linnaühenduste esindustest.»

Aare sõnul olla Vitsut öelnud, et on valmis kohe tagasi astuma, kui erakonnale leitakse uus sobiv peasekretäri kandidaat. «Tõenäoliselt toimub järgmisel nädalal uus juhatuse koosolek, kus pakutakse välja ka kandidaadid».

Aare ütles, et peasekretärina ei saa jätkata inimene, kes paiskab meediasse korduvalt informatsiooni, mis ei vasta tegelikkusele ja mis kahjustab erakonna mainet. «See on tekitanud erakonna sees väga suurt rahulolematust.»

«Nädala alguses välja öeldu, nagu nõuaks erakonna juhatus minu tagasi astumist oli ju lasuvale. Rahvaliidu juhatuse sellist otsust ei ole olemas. Samuti ei vasta tegelikkusele spekuleerimine erakonne nime vahetamisega. See on puhas bluff,» ütles Aare.

Esmaspäeval teatas Lauri Vitsut, et Rahvaliidu juhatus soovib käesoleva nädala reedeks saada erakonna esimehelt Juhan Aarelt tagasiastumisavaldust, vastasel korral avaldatakse Aarele umbusaldust.

Vitsut ütles toona Postimees.ee’le, et Juhan Aare on juhatuse hinnangul segi ajanud erakonna ja oma isikliku rahakoti ning mees pole suutnud niivõrd suurt organisatsiooni juhtida.

Rahvaliidu pressiteenistus aga teatas, et Vitsuti tagasi astumise teema on inimlikult ja juriidiliselt väga keeruline ja kõnelused sel teemal jätkuvad ja täna mingeid otsuseid vastu ei võetud.

«Vitsuti tagasi astumine oli seotud terve hulga tingimustega, aga need olid sellised, mille arutamiseks praegu valmis ei oldud ja kellelgi ei olnud ka valmis lahendusi pakkuda,» selgitas erakonna meediajuht Andres Raid.

«Praeguse seisuga otsustati, et järgmisel nädalal tullakse uuesti kokku neid asju arutama,» ütles Raid.

Rahvaliidu peasekretäri Vitsutit aga ei ole õnnestunud telefoni teel tabada.

Filmiga on kõik selge

Segadusi tekitanud Eesti kalandust tutvustava dokumentaalfilmi osas on Aare sõnul kõik aga väga lihtne ja selge. «Kõik minu poolt põllumajandusministeeriumile tehtud tööd on üleandmis-vastuvõtmis aktiga vastu võetud. Need on allkirjastatud ja vastavalt neile aktidele on liigutatud ka rahasummasid.»

«Ma olen neid akte tutvustanud ka erakonna juhatuse liikmetele. Ministeerium on väga suur ja tõsine asutus, seal ei saa keegi mingeid rahasid kellegi taskusse toppida,» ütles Aare.

«Kahjuks on niisuguseid jõudusid, kes püüavad vett segada ja minu tegevust kompromiteerida, aga ega see mind ei üllata, see on poliitikas tavapärane asi. Mulle öeldi erakonna juhiks kandideerides, et sõelapõhjaks lastakse sind nii kui nii, kas kapis on luukeresid või ei ole,» sõnas Aare.

24. augustil lahvatas meedias tüli Rahvaliidu esimehe Juhan Aare ja peasekretäri Lauri Vitsuti vahel.

Peasekretär süüdistas Aaret 177 000 krooni erakonna raha omavoliliselt enda firma ja selle koostööpartneri arvele kandmises, seda väidetavalt erakonna veebitelevisiooni tootmiseks.

Aare aga süüdistas Vitsutit erakonna rahaga kahtlaste tehingute tegemises - näiteks selles, et korraldas erakonna pressiesindaja Andres Raidile osa töötasu maksmist sularahas «mustalt», lähetuskulude sildi all.

Päev hiljem teatasid mõlemad osapooled ühisel pressikonverentsil vaenukirve matmisest. Aare lubas raha erakonna eelarvesse tagasi maksta ning ütles, et teda veendi vahepeal Vitsuti raamatupidamistehingute seaduslikkuses, mistõttu loobus ta ka peasekretäri tagandamise nõudmisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles