Tartu Ülikooli õppereis Mägi-Karabahhi põhjustas diplomaatilise skandaali

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mägi-Karabahhi valitsushoone tunnustamata regiooni pealinnas Stepanakerdis.
Mägi-Karabahhi valitsushoone tunnustamata regiooni pealinnas Stepanakerdis. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Tartu Ülikooli rektor Volli Kalm väljendas kirjas Aserbaidžaani suursaatkonnale kahetsust, et tudengite õppereis Mägi-Karabahhi konfliktipiirkonda arusaamatusi põhjustas.

«Külastus toimus üksnes hariduslikel eesmärkidel ning see ei olnud kuidagi poliitiliselt motiveeritud,» kinnitas Kalm Aserbaidžaani suursaadikule Tofig N. Zulfugarov saadetud kirjas, vahendas Aserbaidžaani uudisteagentuur APA.

Kalmu sõnul ei olnud tudengite grupp teadlik sellest, millised tagajärjed võivad olla konfliktipiirkonna külastamisel ilma Aserbaidžaani asjaomaste riiklike asutuste nõusolekuta.

Ta lisas, et ülikool töötab selle nimel, et tulevikus selliseid intsidente vältida.

Rektor märkis, et Tartu Ülikool austab Aserbaidžaani suveräänsust ja territoriaalset puutumatust rahvusvaheliselt tunnustatud piirides.

16. mail teatasid mitmed Armeenia ja Venemaa väljaanded, et Tartu Ülikooli tudengid ja õppejõud külastasid Mägi-Karabahhi konfliktipiirkonda.

Armeenia meedia teatel oli väidetavalt külastuse eesmärk luua sõprussuhted «Artsahhi Riikliku Ülikooliga» (Artsahh on armeeniakeelne vaste Mägi-Karabahhile, mis on Aserbaidžaanist sõjaga lahku löönud piirkond ning mida pole rahvusvaheliselt tunnustatud - toim).

Tartu Ülikooli esindaja sõnul ei vasta see infokild tõele, sest õppereisil lisaks isikute-tasandil kohtumiste mingit ametlikku funktsiooni polnud.

Ometi saatis Aserbaidžaani saatkond Eestis Tartu Ülikooli rektorile kirja, milles palus selgitust.

Kalm osales 2013. aastal Bakuus toimunud rahvusvahelisel humanitaarfoorumil. Külastuse käigus allkirjastasid Tartu Ülikool ja Bakuu Riiklik Ülikool koostöömemorandumi.

Eesmärgiks selgem ettekujutus konflikti olemusest

Tartu Ülikool kommenteeris Postimehele, et tegu oli puhtalt õppereisiga, mille käigus külastasid konfliktipiirkonda üheksa tudengit ja õppejõud eesmärgiga omandada selgemat ettekujutust Karabahhi konflikti olemusest ja lahenduse väljavaadetest.

Kuna tegu oli täiesti mitteametliku õppereisiga, siis ei hakatud sinna piirkonda minekuks ka ametlikku luba küsima, kinnitati ülikoolist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles