Rein Veidemann romaanivõistlusest: võistlus lõppes, romaan siiski õitseb

Rein Veidemann
, Romaanivõistluse žürii liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Veidemann.
Rein Veidemann. Foto: Peeter Langovits

Nii võib tõesti öelda kolmapäeval võitjate pärgamisega lõppenud Kirjanike Liidu romaanivõistluse kohta. On ju viimastel aastatel kurdetud proosa mahajäämust luulest. Umbes aasta otsa kestnud võistlusele (välja kuulutati see 12. veebruaril 2014) laekunud 94 varem ilmumata käsikirja annavad tunnistust vähemalt innukuse olemasolust kirja panna mahukas vormis ja kujundiliselt kas omaenda või väljamõeldud tegelaste, möödunud aegade või ennustamatu tuleviku lugu.

Žürii esimees Peeter Helme (liikmeteks Tiit Aleksejev, Kärt Hellerma, Anu Lamp, Eva Luts, Eeva Park, Karl Martin Sinijärv ja siinkirjutaja) pidaski vajalikuks rõhutada  seda, et auhindamata või märkimata jäänud teosed «pole väärtusetud või küündimatud, vaid päris mitmel juhul on tegu lihtsalt valele võistlusele saadetud teosega – olgu selleks siis lasteraamatud, mälestused, traktaadid, reisikirjeldused ja/või autobiograafiad».

Omakorda pool romaanidena võetavast tekstidest oli fantaasiakirjandus või nihestatud reaalsusekujutus. Selgelt oli tunda arvutimängude,  «Kettamaailma», «Troonide sõja» ning teiste uue põlvkonna  elu- ja kirjanduskujutelma mõjutanud meediumide mõju. Tasapinnaline või must-valge karakteriloome, muinasjuttudele omased sündmuste klišeelikud kirjeldused kuulusid selle juurde. Äramärgitud teoste hulka jõudis  siiski  nii  fantasy  kui ka ajalooline seiklusjutt. Žürii, kellest igaüks pidi  läbi lugema keskmiselt kolmkümmend romaani (seitse kuni üheksa tuhat lehekülge) järgis otsuste tegemisel kirjanduslikkuse kriteeriumide kõrval ka võimaliku lugejaskonna põlvkondlikkust ning sihtrühmi. Kirjandusvälja fragmenteerumine on tõsiasi, mida ei saa vältida ei kirjanikud ega kriitikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles