Nestor: 1999. aasta valimised päästsid Eesti Läti saatusest

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis pärast valimas käimist.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis pärast valimas käimist. Foto: SCANPIX

Riigikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Eiki Nestor leidis, et just 1999. aasta riigikogu valimised päästsid Eesti sarnasest saatusest, mis on tabanud meie lõunanaabreid lätlasi.

«Võrreldes Eestiga on poliitline elu Lätis sootuks teistsugune, mingi ime kombel on meil õnnestunud hoida mingitegi ideoloogiliste juurtega erakondi riigi tasandil,» rääkis Nestor Kuku raadio saates «Keskpäevatund».

«Näiteks on erakondi Lätis sotsiks, liberiks või konservatiiviks nimetada väga kahtlane kohati,» leidis ta.

«Kunagi 1990. aastate lõpus tekkis seal tagasiminek, vabaduse toonud erakonnad kadusid ka poliitiliselt areenilt, asemele valiti majanduslike huvidega rühmitusi, kes nimetavad end erakonnaks. Meil huvigrupierakonnad pole olnud nii edukad – need pole samas demokraatias keelatud,» selgitas Nestor.

«Läti ei erine mitmest teisest riigist – nagu näiteks Ukraina, kus grupihuvid, ja majanduslikud huvid annavad tooni poliitikas enam kui ideolooglised juured. Selliseid riike on veel, pigem on Eesti siin erand,» selgitas Nestor.

«Meil ei tehta loomaaiakohvikus presidenti, kus kolm oligarhi saavad loomaaiakohvikus kokku ja otsustavad, kes saab riigipeaks,» täpsustas ajakirjanik Ainar Ruussaar.

«Eestis pole oligarhe,» tõdes saatejuht Priit Hõbemägi.

«Eesti mõistes pole selgete poliitliste huvidega huvidega oligarhe, Tiit Vähi või Neinar Seli pole ju oliharhid,» tõdes Ruussaar.

Hõbemägi nõustus samuti, et neil pole sellist poliitilist võimu.

«Eestiski on ju ärist tuldud poliitikasse, kui meenutada Tõnis Paltsi või Jüri Mõisa, aga neil pole väga hästi läinud, kuna reeglid on poliitikas teistsugused,» leidis Nestor.

«Meil õnnestus 1999. aasta valimistel teha muudatus, sest enne oli meil ka oht, et äri ja poliitilised huvid lähevad kokku, et erakondadel puudub maailmavaateline baas. Aga meil võeti need ohud 1999. aasta parlamendivalimistega maha,» kinnitas Nestor.

Lätis toimuvad täna parlamendivalimised ning erinevalt Eestist on valijate eelistused killustunud väga paljude erakondade ja valimisblokkide vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles