Eesti annab USAle ligipääsu mitmele kaitseväe valduses olevale alale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA merejalaväelased
USA merejalaväelased Foto: SCANPIX

Valitsus arutab neljapäevasel istungil leppe eelnõud, mille kohaselt annab Eesti Ameerika Ühendriikide üksustele takistamatu juurdepääsu Ämari lennubaasile, keskpolügoonile ning veel mitmele kaitseväe käsutuses olevale alale.

Eesti valitsuse ja Ameerika Ühendriikide valitsuse vaheline lepe on seotud möödunud aasta kevadel alanud USA operatsiooniga Atlantic Resolve, millega suurendati sõjalist kohalolu kõikides NATO idapoolsetes liikmesriikides, sealhulgas ka Eestis, teatas BNS-ile valitsuse pressiesindaja.

Operatsioon on tingitud oluliselt julgeolekukeskkonna muutumisest, mis on seotud Venemaa agressiooniga Ukrainas.

Operatsiooni jätkusuutlikkus tagatakse USA kaitse-eelarvest Euroopa julgeoleku tugevdamise algatuse kaudu, mis näeb muu hulgas ette vahendid nii vastuvõtva riigi taristu parandamiseks kui ka eelpositsioneeritud varustuse paigutamiseks. Kahepoolne välisleping reguleeribki USA relvajõudude õigust kasutada kaitseväe valduses olevaid alasid ja ehitisi ning teha seal kokkuleppel Eesti kaitseministeeriumiga vajalikke ehitustöid.

Kokkuleppe kohaselt annab Eesti USA relvajõududele ja lepinglastele takistamatu juurdepääsu Ämari lennubaasile, keskpolügoonile, Tapa linnakule ja muudele kokkulepitavatele aladele ja ehitistele.

Ehitustegevust nendel aladel juhivad kaitseministeerium ja kaitsevägi, kes kannavad hoolt, et kõik tööd vastaksid Eesti õigusaktidele. Kokkuleppe kohaselt peavad USA relvajõud Eesti ametiasutustega nõu, et tagada tehniliste nõuete ja ehitusstandardite kooskõla mõlema riigi normidega.

Kokkulepe ei reguleeri USA relvajõudude Eesti territooriumile lubamist, selleks annab rahvusvahelise sõjalise koostöö seaduse alusel loa valitsus või teatavatel juhtudel kaitseminister.

Leppe täitmisega seotud kulud kaetakse kaitseministeeriumi valitsemisala eelarvest. USA katab ehitamisega ning nende kasutusse antud ehitiste ja alade ülalpidamisega seotud kulud.

Kokkulepe sõlmitakse nootide vahetamise teel ning see jõustub Eesti vastusnoodi kuupäeval. Kokkuleppe kehtib kaks aastat ja seda võib pikendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles