Kudjape prügi töödeldakse ümber jäätmekütuseks

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügimägi.
Prügimägi. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Keskkonnaametile esitati eile Kudjape prügila täiendatud sulgemiskava, mis näeb omajagu innovaatilise lahendusena ette, et osa prügilasse ladestatud prügist töödeldakse ümber jäätmekütuseks.

OÜ Saaremaa Prügila juhataja Mihkel Paljak selgitas, et Kudjape jäätmejaama ühe osana ehitati välja jäätmekütuse tootmise liin, millest tekkis ka idee proovida toota jäätmekütust vanast ladestatud prügist, kirjutab Saarte Hääl.

Sulgemisprojekti korrektuur näebki ette prügimäe uuema osa osalist ümbertöötlemist, mille käigus toodetakse põlevast materjalist jäätmekütust. Mittepõlev materjal sorditakse ja sellest valmistatakse kihid, mis on vajalikud prügila kinnikatmisel.

Põhjus, miks otsustati innovaatilise lahenduse teed minna, on paljuski selles, et keskkonnaameti nõudel tuleb prügila katta vähemalt 1,7-meetrise pinnasekihiga. Arvestades prügila pindala ja kattekihi paksust, tähendaks see aga umbes 45 000 ruutmeetrise pinnase juurdevedu prügilasse ja 16-meetrine mägi tõuseks veel 1,7 meetrit kõrgemaks.

Sellist üüratut pinnasekogust pole E-Konsulti projektijuhi Valdo Liiva sõnul Saaremaal kuigi lihtne leida, sest nõuete täitmiseks tuleks saarele kaevata umbes 2-hektariline ja 2,5 meetri sügavune järv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles