Video: üha enam riike pakuvad narkomaanidele spetsiaalseid süstimisruume

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Jaanus Lensment

Mitmetes Euroopa Liidu riikides pakutakse narkomaanidele mõnevõrra ootamatut teenust – järelevalve all olevaid ruume, kus legaalselt uimasteid tarbida.

Selliste ruumide eesmärk on esmalt hoida inimesi elus, et nad üledoosi tagajärjel ei sureks, selgub Euroopa narkootikumide ja narkomaania seirekeskuse (EMCDDA) aastaraportist. Samuti saavad need narkomaanid, kellega on muidu väga raske kontakti saada, kokku tervishoiuteenustega.

Sisuliselt hoiavad riigid nii narkomaanidel ja ainetel, mida tarbitakse, silma peal.

Ruum ise on lihtne – seina äärde on asetatud lauad ja toolid. Mõningatel juhtudel on narkomaanide käsutuses lauaboksid, et nad saaksid privaatsemalt tegutseda. Neile tagatakse meditsiini-, sotsiaal- ja turvatöötaja järelevalve.

Külastamisel registreerivad end narkomaanid hüüdnimedega ja märgivad ka oma sünniaasta.

Näiteks muudeti sellised ruumid 2012. aastal seaduslikuks Taanis. Hiljuti hakkas süstimisruumide kasutamist katsetama ka Prantsusmaa.

Praegu on selliseid ruume Euroopas juba kokku 70. Teenust osutavad Saksamaa, Hispaania, Luksemburg, Holland ja Taani. Ka Norras töötavad sellised asutused.

Hollandis on isegi spetsiaalselt eakatele narkomaanidele mõeldud hooldekodud. Mitmed Euroopa opioiditarbijad, kes on pikalt tarvitanud koos mitut uimastit, on praegu 40. ja 50. eluaastates. EMCDDA hinnangul vajavad eakamad narkomaanid eriteenuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles