IRLi Pärnumaa piirkonna juht: olukorra pärast on häbi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi Pärnumaa juhatuse esimees Andres Metsoja.
IRLi Pärnumaa juhatuse esimees Andres Metsoja. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) Pärnumaa piirkonna juhatuse esimees, riigikogu liige Andres Metsoja avaldas kahetsust, et erakond on taas astunud ämbrisse, kui võttis 6. juunil toimuva suurkogu eel vastu hulk kriminaale.

BNSile ütles Metsoja, et kriminaalse taustaga isikute liitumisavaldused tõi erakonda Sander Kilk. Kilk ise ei ole täna telefonikõnesid vastu võtnud. Pärnumaa piirkonna arendusjuhi sõnul tõi Kilk avaldused erakonna kontorisse 12. mail, vahetult enne Pärnumaa piirkonna juhatuse koosolekut.

«Olukord on väga kahetsusväärne ja selle pärast on häbi,» ütles Metsoja Postimehele. 

Metsoja kinnitusel arutas piirkonna juhatus kõiki avaldusi enne jah-sõna andmist kollegiaalselt. «Tegelikult me vaatasime nende tausta. Ma olin ju ise ka istungil ja võtsin paberipaki ette, lugesin ette kõik nimed, ütlesin ka töökoha ja vaatasime üle, kellega on tegemist. Mõnel piirkonna liikmel tegelikult tekkis ka kahtlusi mõne isiku osas ja seda siis kohe kohapeal uuriti ja helistati, et kas võib olla nii, et sellel inimesel võis kunagi olla mingisugune karistus. Peale telefonikõnesid kinnitati, et pole probleeme,» rääkis ta.

Erakonnaga liitunud kriminaalse taustaga inimestel IRLis tulevikku pole ning Metsoja sõnul arvatakse nad tõenäoliselt erakonnast välja, nagu kinnitas ka esimees Urmas Reinsalu. «See ei ole ju IRLile esimene kord, kus sellisega olukorraga on tulnud rinda pista,» nentis Metsoja. 

«Tegelikult on see ju jäämäe veepealne osa. Probleem on ju mujal, et miks ikkagi sellised asjad erakonna sees juhtuvad,» ütles Metsoja. Seetõttu tulebki tema sõnul tegeleda põhjustega ning selgitada välja, miks ja kuidas on selline olukord taas tekkinud.

«Ma arvan, et kõik piirkonna juhatuse liikmed, kes on olnud otsuse tegemise juures, on väga ebamugavas ja piinlikus situatsioonis. Ühtepidi võime me kõik endale tuhka pähe raputada ja öelda, et me oleks pidanud rohkem uurima, aga me ei ole ka uurimisorgan, et nüüd lähme karistusregistrisse ja iga inimese puhul hakkame tuhlama,» lausus piirkonna juht. 

Metsoja lisas, et erakonda võetakse kogu aeg uusi inimesi vastu ning seda tehakse heas usus, et tegemist on inimestega, kes tahavad erakonnaga tõsiselt liituda ja oma panuse anda. Küll aga märkis ta, et erakonnaga liitumise osas soovi avaldanud inimeste tausta uuritakse kindlasti internetist, kuid kui erakonna liige on olnud soovitajaks, on kahtlusi loomulikult vähem. Ka äsja IRLiga liitunud kriminaalse taustaga inimeste hulgas oli neid, keda üks või teine erakonna liige soovitas.

Nagu Metsoja ka ütles, ei ole see IRLile esimene kord end sellisest olukorrast leida. 2012. aastal arvas IRL erakonnast välja kaheksa kriminaalkorras karistatud inimest, kes samuti võeti erakonda vastu vahetult enne suurkogu. Erakond sattus skandaali keskele ka aasta hiljem, kui ETV saade «Pealtnägija» avalikustas, kuidas IRLi toonane liige Paul Kärberg sundis erakonda astuma kaluri, et too käiks partei suurkogul ja hääletaks erakonna sisevalimisel nii, nagu vaja. «Pealtnägija» leidis IRLi suurkogul osalejate nimekirjas koos Kärberiga 46 inimest, kes olid kas tema lähedased või tema firmade töötajad.

Eesti Päevaleht kirjutas täna, et IRLiga on erakonna suurkogu eel liitunud palju uusi liikmeid, kelle hulgas on hulk kriminaale, ainuüksi Pärnu piirkonnas on IRLiga liitunud vähemalt 17 inimest, kes on millegi eest kriminaalkorras karistatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles