IRLi juhiks pürgiv Tsahkna tahab juhatuse suurust poole võrra kärpida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna
Margus Tsahkna Foto: Mihkel Maripuu

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimeheks pürgiva Margus Tsahkna hinnangul tuleks erakonna juhtimise läbipaistvuse ja tõhustamise huvides vähendada IRLi juhatuse ehk eestseisuse liikmete arvu poole võrra.

«Eestseisuse liikmete arv tuleb praeguselt 24-lt viia suurusjärku 12, siis tekib konkreetne vastutus ja arusaamine, keda valitakse, kes vastutab ja kes langetab otsuseid,» ütles Tsahkna neljapäeval BNSile.

Praegusesse IRLi 24-liikmelisse eestseisusesse kuulub erakonna esimees, kolm aseesimeest ja 20 eestseisuse liiget, mida on Tsahkna sõnul ilmselgelt liiga palju.

Tsahkna hinnangul peaks erakond muutma ka liikmeks võtmise korda ja olulisima muutusena tuleks tema sõnul kehtestada nõue, et piirkonna juhatus kohtub kandidaadiga silmast-silma. «Juhatus peab inimese tausta uurima ja võtma ta vastu reaalselt juhatuse koosolekul ning tal peaksid olema soovitajad,» sõnas Tsahkna.

Tsahkna sõnul tuleb erakonna juhtorganite valimisel välistada manipulatsioone. «Praegu on 20 eestseisuse liikme valimiseks igal isikul neli häält ja moodustatakse igasuguseid blokke. Kandideerimisblokkide ja manipuleerimiste välistamiseks tuleks asi reguleerida nii, et juhtorganeid valivatel inimestel oleks üks hääl. See välistaks neljastesse blokkidesse koondumise ja manipuleerimise,» rääkis ta.

IRLi juhiks pürgiva Tsahkna sõnul tuleks tõsiselt kaaluda üleminekut erakonna suurkogu delegaatide süsteemile. «Ehk siis suurkogul osalevad vaid piirkondadest valitud delegaadid. Nende suhe peaks olema selline, et soovijatel oleks valdavalt võimalik suurkogul osaleda, aga sellisel juhul arutab piirkond läbi, kes on siis need inimesed, kes lähevad neid esindama,» rääkis Tsahkna.

Tema sõnul tõstaks selline kord ka distsipliini, tasakaalustaks regionaalsete juhtorganite valimisi ning tagaks, et teadlikud inimesed lähevad erakonna juhte valima.

Laupäeval peetaval IRLi suurkogul kandideerib Tsahkna vastu erakonna esimeheks äsja parteiga liitunud Jaan Männik, kes on öelnud, et valimismanipulatsioonide vältimiseks tuleks kehtestada erakonna liikmetele ajatsensus. Nii ei peaks Männiku sõnul partei juhtorganeid saama valida äsja erakonnaga liitunud isikud vaid see õigus tekiks siis, kui ta on olnud IRLi liige vähemalt pool aastat või aasta.

Tsahkna sõnul võiks ajatsensuse kehtestamist samuti kaaluda. «Küsimus on, et mida see kaasa toob ja see peaks kehtima siis ka kandideerimise suhtes,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles