Kriminaalide liitumise korraldajaid hakkab selgitama IRLi järgmine aukohus

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) aukohus otsustas alustada 21 liikme väljaviskamisega päädinud juhtumi uurimist ning pidas oluliseks välja selgitada, kes kriminaalse taustaga inimeste liitumise tellisid ja organiseerisid, menetlust hakkab läbi viima ülehomme valitav uus aukohus.

IRLi aukohtu esimees Avo Üprus ütles erakorralise koosoleku järel Postimehele, et igasugune kiirustamine võib tuua kaasa ebasoovitavaid tagajärgi ja nii oli ka uute liikmete vastuvõtmisega. «Samal põhjusel me ei kippunud ka ise kiirustama järelduste tegemisega, sest muidu oleksime läinud oma põhimõttega vastuollu ja võinud teha ka uusi vigu,» lausus ta.

Siiski ei pidanud aukohus Üpruse sõnul võimalikuks menetluse algatamise otsust edasi lükata, panna seda laupäeval valitava aukohtu koosseisu õlgadele ja riskida võimalusega, et juhtunut ei soovitagi menetleda. Tema sõnul leidsid kõik aukohtu liikmed, et kriminaalse taustaga liikmete väljaarvamine oli igati põhjendatud.

«Seda juhtumit tuleb menetleda, aga samas 48 tunni jooksul, mis meile jäänud on, ei ole võimalik seda protsessi täies mahus läbi viia,» märkis Üprus, kelle sõnul oleks aukohus ainult osa tunnistajate väljakutsumise ning osa tekstide, avalduste ja soovitajatega tutvumisega ebaõiglane. «Seetõttu menetlema hakkab seda järgmine aukohus.»

Üpruse sõnul on probleem kahtlemata sügavam kui ainult need 21 liiget, kes täna välja arvati. «Olulisem on välja selgitada, kes selle olukorra tekitas, sest nagu ma ütlesin, et see ei saa olla juhus ja siis pidi selle keegi korraldama ja keegi pidi tellima. Erakonna ja Eesti jaoks on väga oluline sellised asjad eos välistada,» ütles ta.

IRLi eestseisus otsustas täna erakonnast välja arvata 21 hiljuti erakonnaga liitunud inimest, kelle kohta selgus, et nad on kriminaalkorras karistatud. Erakonnast heideti välja Aigar Plaum, Ants Allikas, Edgar Mengel, Egert Põldman, Fredi Oks, Jaan Tammann, Jaanus Pinn, Kalev Ojamäe, Karl Heinla, Karli Kannel, Kaspar Pirs, Kert Talts, Madis Pärtel, Maris Teearu, Rain Jõepera, Toomas Lember ja Veiko Raa, kes kuulusid Pärnumaa piirkonda. Tallinna piirkonnast visati välja Joonas Laanela, Roman Naumov ja Silver Kreek ning Võrumaa piirkonnast Kaido Aasmaa.

IRLi praegune esimees Urmas Reinsalu ütles päeval Postimehele, et erakond peab ühese hinnangu andma ka nende suhtes, kes on kriminaalkaristusega inimeste erakonda toomist mahitanud. «Küsimus on selles, et see on väga suur mainekahju ühele organisatsioonile. On selge, et selle mainekahju eest ühtpidi vastutavad need inimesed, kes meie põhikirja rikkudes on liikmeks saanud, teistpidi vastutavad selle mainekahju eest ka inimesed, kes on neid kas siis ärgitanud erakonnaga liituma või teinud selle võimalikuks. Selle eest peavad need inimesed vastutust kandma,» lausus ta.

Karistatute liitumisega seostatud Sander Kilk astus täna pärast Pärnumaa piirkonna esimehe Andres Metsojaga vestlemist erakonnast ise välja.

Reinsalu kinnitas ühtlasi, et palus üle kontrollida ka kõigi teiste erakonnaga hiljaaegu liitunute tausta. «Ma loodan, et lähiajal see töö tehakse ära ja loomulikult sellisel juhul, kui seal peaks veel midagi sarnast olema, siis otsus on jälle ühene,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles