Kohus saatis paadunud liikluskurjategija aastateks vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu maakohus karistas lapse surmanud kasuisa.
Tartu maakohus karistas lapse surmanud kasuisa. Foto: SCANPIX

Tartu maakohus saatis lõppeval nädalal aastateks vangi paadunud liiklusrikkuja, kes jätkas vaatamata mitmetele liikluskuritegude eest saadud kriminaalkaristustele purjuspäi autosõitu ning põhjustas lõpuks raske liiklusõnnetuse.

Ränk õnnetus juhtus eelmise aasta 23. augustil Võrumaal Vastseliina vallas Plaani-Pari-Kündja tee 9. kilomeetril, kus purjus 42-aastane Janek ei tulnud oma Renault Megane´i juhtimisega toime ja sõitis teelt välja kraavi, kus sõiduk rullus katusele. Liiklusõnnetuse tagajärjel sai vigastada kaks kaasreisijat, neist üks sai raske ja ravimatu näovigastuse, teine kannatanu sai seljapõrutuse.

Tartu maakohus mõistis lõppeval nädalal Janeki lühimenetluses süüdi auto juhtimises purjuspäi ja liiklusnõuete rikkumisega ettevaatamatusest raske tervisekahjustuse põhjustamises. Kohus mõistis Janekile kolmeaastase vangistuse, mida aga vähendati lühimenetluse tõttu ühe kolmandiku võrra. Samas liitis kohus karistusele mehele varasema otsusega mõistetud üheaastase ärakandmata vangistuse, mistõttu tuleb Janekil trellide taga veeta kolm aastat. Menetluskuludena peab ta tasuma 491 eurot.

Karistusregistri järgi on Janek varem viiel korral kriminaalkorras karistatud ning kõik karistused on mõistetud mootorsõiduki joobeseisundis juhtimise eest. Tal ei ole juhtimisõigust ega juhiluba. Kohus leidis, et süüdistatava käitumine näitab selgelt seda, et isik ei ole oma varasematest õigusrikkumistest ja tingimisi vangistusest õigeid järeldusi teinud, vaid on jätkanud samaliigiliste kuritegude toimepanemist.

«Märkimist väärib ka asjaolu, et sel korral põhjustas Janek joobes juhtimise tagajärjel ka autoavarii, milles sai kannatada kaks kaasreisijat, kellest üks sai raske tervisekahjustuse,» märkis kohus.

Kohtu hinnangul on Janeki suhtumine kehtivatesse liiklusreeglitesse äärmiselt üleolev ja ükskõikne ning süüdistatav on seadnud järjepidevalt enda käitumisega ohtu kaasliiklejate elu ja tervise. «Janeki näol on tegemist isikuga, kes järjepidevalt rikub liikluseeskirju ja on liikluses ohtlik,» lisas kohus.

Kohus leidis, et kuna kõik muud mõjutusvahendid on ennast ammendanud, siis ehk pikaajaline reaalne vangistus suudab süüdistatavat panna oma tegude üle lõpuks järele mõtlema, annab talle võimaluse oma käitumisest õiged järeldused teha ja oma edaspidist elu õiguskuulekale teele suunata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles