Peruus hukkus kolm Eesti mägironijat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Neli Eesti mägironijat jäi üleeile kadunuks Peruu linna Huaraze lähedal lumises mäestikus ning vaid üks neist leiti elusana. Ülejäänud kolm jäid laviini alla ja hukkusid.

Viimaste andmete kohaselt leiti eile üles Annemai (33), kes vaevles mitme luumurru ning verevalumi käes. Samuti kannatas ta veepuuduse all. Ta on toimetatud nüüdseks Huaraze haiglasse ravile.

Hiljem leiti üles surnuna Tarmo (43), tema naine Jane (42) ning nendega koos olnud Allan (36), vahendas Peruu veebiportaal ancashnoticias.com.

Diario Correo teatel leidsid päästjad surnukehad 22 meetri sügavuselt lume seest.

Päästeotsingute juht Alfredo Quintana Figueroa ütles kohalikule väljaandele El Comercio, et Annemai sõnutsi kõndisid mägironijad üle jäise silla, mis murdus, põhjustades seejärel laviini.

Õnnetus juhtus umbes 5900 meetri kõrgusel merepinnast Tocllaraju mäel üleeile kella 6 ja 8 vahel hommikul kohaliku aja järgi. Päästjad said juhtunust teada üleeile keskpäeval.

Otsingutegrupi juhi sõnul on see sel aastal esimene teadaolev õnnetus Ancashi piirkonna mägedes.

Peruu Anchashi piirkonda mägironimisreisi korraldanud reisifirma sai üleeile pärastlõunal kohaliku aja järgi satelliitkõne kaudu Saksa turistidelt teada, et neli inimest on Tocclaraju mäe alal kadunud.

Lumine Tocllaraju mägi asub Huascarani rahvuspargis ning selle nimi tähendab kohalikus ketšua keeles «jäälõksu» («tuqlla» - lõks; «rahu» - jää).

Mäe kõrgus on 6032 meetrit merepinnast ning selleks, et sõita baaslaagrisse, kulub autoga kaks tundi ning sealt edasi läheb aega viis tundi, et ronida üles mäetippu.

Eesti välisministeeriumi kommentaar

Praeguse info kohaselt on üks eestlastest leitud ning ta toimetati haiglasse ravile. Kohalikelt ametivõimudelt saadud ametliku info kohaselt otsitakse ülejäänud kolme eestlast, kuid arvestades õnnetuse asjaolusid on nende elusatena leidmise tõenäosus on väga väike.

Välisministeerium suhtleb õnnetusse sattunud eestlaste lähedastega. Eesti saatkond Brasiilias, aukonsul Peruus ja välisministeerium on valmis neid igati nõustama ja abistama. Eesti saatkond Brasiilias ja aukonsul Peruus on pidevas ühenduses kohalike ametivõimude esindajatega.

Copy
Tagasi üles