Viimati hukkus kolm Eesti mägironijat 1974. aastal

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mäestik Tadžikistanis
Mäestik Tadžikistanis Foto: Nick Hannes/Reporters

Peruus toimunud õnnetus on Eesti alpinismi ajaloos üks traagilisemaid. Viimati hukkus kolm eestlasest mägironijat 1974. aastal, kui püüti vallutada Tadžikistani ja Kõrgõzstani piiril asuvat Lenini (7134m) tippu.

Ekspeditsioon Leninile toimus 1974. aastal Ilmar Priimetsa juhtimisel, kui mäe raskeima marsruudi läbimise lõpuosas hakkas suhteliselt laugel nõlval laviin liikuma. Ilmselt maavärina tõttu vallandunud laviin mattis suurde jääprakku 3 meest. Hukkusid Priit Vürst, Eerik Reino ja Tõnu Tennisson. Üle noatera pääsesid Jaak Sumeri ja Enn Saar. Neist kahest on elus tänaseks ainult Saar.

«Meid oli kaks köietäit – üks kolmene ja üks kahene. See laviin tõi meid alla enne tipueelset nõlva ja seal oli suur jääpragu, pärast mida tuli suur vertikaalne jääsein. See pragu avanes, sest laviin lõi seda katva lumekooriku lahti. Need poisid, kes sinna enne meid jõudsid, jäid kinni,» meenutab Tartu Observatooriumi juhtivteadur Enn Saar. «Meie jäime õnneks köie otsa rippuma ja pääsesime. See oli puhas juhus.»

Laviini korral tuleb loota ainult õnnele. «Seal ei ole enam midagi teha. Lihtsalt siputad ennast natuke, et oleks veel õhku,» selgitas Saar. «Enamasti laviinid, isegi kui nad alguses ei ole märjad, lähevad liikumise ajal märjaks. See muudab lume oluliselt raskemaks. Lumi on nõnda tihedalt ümber, et ega sealt pääse.»

Saare sõnul on hetkel segane, mis Peruus juhtus ja seetõttu on seda raske kommenteerida. Räägitakse nii laviinist kui ka varingust, ent kindel on see, et tegemist oli oma ala asjatundjatega.

Veel juhtumeid lähiajaloost

2006

Venemaal hukkus Eestist pärit lumelaudur. Õnnetus juhtus Koola poolsaarel asuvates Hibiini mägedes. Lumelaudur jäi lumelaviini alla.

2009

Austrias jäid lumelaviini alla kolm eestlast, kuid neil õnnestus pääseda eluga. Õnnetus juhtus 2653 meetri kõrguse Hohe Muti mäel. Suusatajatel õnnestus ennast ise lume alt välja kaevata ja arstiabi ei vajatud.

2012

Šveitsis Davosi piirkonnas hukkus Eesti suusataja, kes jäi lumelaviini alla. Eestlase surnukeha leiti umbes 1,6 meetri paksuse lumekihi alt.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles