Silmeti hoone põlenguga ei kaasne kiirgusohtu Sillamäe elanikele

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulekahju Silmeti hoones.
Tulekahju Silmeti hoones. Foto: Kaspar Pokk

Keskkonnaametnikud ja päästeameti erikeemia talituse eksperdid teostasid täna keskkonna kiirgusmõõtmist Sillamäel, et kontrollida, kas tulekahju tulemusel on linnas tuvastatav radioaktiivne kiirgus. Mõõtmised näitasid, et ohtu Sillamäe elanikele ei ole. Radioaktiivsuse tase linnas on normi piires.

Ida päästekeskuse pressiesindaja teatel tähedaldati looduslikust foonist mõnevõrra kõrgemat kiirgustaset Molycorp Silmeti kinnisel territooriumil vahetult põlenud hoone läheduses. Ala on piiratud ning seda valvab  ööpäevaringselt ettevõtte poolt palgatud turvafirma. Ohtu sellel alal  hakatakse likvideerima.

Tööstusettevõtte hoone tulekahju tekkepõhjused, mis kogustes ja missuguseid aineid täpselt põles, selgitab uurimine. Praeguseks on teada, et põlengu hetkel oli hoones muuhulgas  ferronioobiumi toore, mis sisaldab väikeses kontsentratsioonis looduslikke radioaktiivseid aineid.

Ferronioobium ei ole lenduv isegi kõrgetel temperatuuridel, seega pole võimalik, et radioaktiivne aine lenduks õhku või leviks väljapoole tehase territooriumit. Arvestades hoones asunud ferronioobiumi kogust ja aine ohtlikke omadusi, otsustati  siiski läbi viia mõõtmised, et veenduda keskkonna ja inimeste ohutuses.

Tänastest mõõtmistulemustest selgus, et Silmeti tööstushoone põlenguga ei kaasne radioloogilist ohtu piirkonna elanikele ning kiirgustase jääb Sillamäe linnas normi piire.

Eile kell 15.45 tuli häirekeskusele teade, et Sillamäel Kesk tänaval tuleb ettevõtte hoonest musta suitsu. Tulele pandi piir kell täna kella 00.09ks, lõplikult kustutati tulekahju keskpäevaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles