Kuidas kodutehnikat äikese eest kaitsta?

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikne
Pikne Foto: SCANPIX

Koos suviste ilmade saabumisega algav äikeseperiood võib koduelektroonikat kahjustada, kuid õigete ennetavate meetmete tarvitusele võtmisega on võimalik seadmeid pikselöögi eest kaitsta.

Eesti Telekomi teatel on kodused elektroonikaseadmed nagu teler, arvuti, digiboks, ruuter või isegi pesumasin väga tundlikud äikesest tingitud ülepinge suhtes ning äikesetorm võib need üsna kergelt rivist välja lüüa. Seejuures ei ohusta seadmeid pelgalt äikese otsetabamus, vaid saatuslikuks võib saada ka pikselöök, mis tabab elektri- või telefoniliine paari kilomeetri kaugusel seadme asukohast.

Äikesetorm kestab tavaliselt ligikaudu pool tundi ning sellest tulenevaid kahjusid on võimalik ennetada ühendades kõuemürinat kuuldes seadmed voolu- ja kommunikatsioonivõrkudest lahti. Lisaks tuleks seinakontaktidest eemaldada internetikaabel ning võimalikud antennijuhtmed. Oluline on need lahti ühendada just seinakontaktist, mitte seadme küljest, sest vastasel juhul ei pruugi pikselöögist tulenevate kahjustuste vältimine õnnestuda.

Ülepingekahjustuste riski aitab vähendada piksekaitsmega pikendusjuhe, kuhu saab korraga ühendada mitu seadet. Kui maja vooluvõrk on maandamata, siis piksekaitsmega voolujuhtmest kasu ei ole ning otselöögi korral ükski seade kaitset pakkuda ei suuda. Seetõttu on soovitatav lasta oma maja voolvõrk ja selle maandatus üle kontrollida.

Pärast tormi, kui seadmed on taas vooluvõrku ühendatud, võib juhtuda, et telefon on tumm, teler ei näita pilti või interneti ühendus on puudulik. Sel juhul soovitatakse oodata umbes pool tundi, et ühendus jõuaks iseseisvalt taastuda.

Oluline on teada, et äikesekahjustuste eest vastutab tarbija ning ülepingest kahjustatud seadmetele ei kehti tootja garantii. Seega peab kasutaja võtma parandamise või uue seadme ostu kulud enda kanda.

Kõige suurem on äikesekahjustuste oht aedlinnades, kus elektri- ja sidekaablid paiknevad tänava kohal postide otsas ning kõige väiksema tabamuse saamise tõenäosusega on suured linnaosad, kus kaablid paiknevad maa sees.

Lisaks rõhutatakse, et seadmetest olulisem on hoida iseenda ja oma lähedaste elu ning pidada kinni äikeseaegsetest ohutusnõuetest. Tormi ajal soovitatakse minna tuppa või kinnisesse autosse ning hoida eemale veest ja suurtest puudest ning lipuvarrastest, sest pikne lööb tavaliselt kõrgeimatesse objektidesse.

Eelmisel aastal helistati EMT ja Elioni kõnekeskustesse äikesega seotud probleemidega ligikaudu 27 000 korral ning välja tuli vahetada umbes 1200 seadet, mida pikne oli suuremal või vähemal määral kahjustanud.

Esimest äikest ennustatakse osades Eestimaa paikades juba tulevaks nädalavahetuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles