Galerii: Piusa piirivalvekordon sai nurgakivi

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Toomas Hendrik Ilves, siseminister Hanno Pevkur ning politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher asetasid täna Võrumaal Võmmorski külas nurgakivi Piusa piirivalvekordonile, millest saab Eesti maismaapiiri valve üks tugipunkte.

Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) tellimusel rajab Nordecon AS hoonete kompleksi, mis oleks piirivalvekordoni funktsioonidest tulenevaks tööks igati sobiv, vastaks kehtestatud nõuetele, oleks ülalpidamises võimalikult vastupidav ja kauakestev ning mille ülalpidamiskulud oleksid võimalikult madalad.

Tööde käigus lammutati olemasolev amortiseerunud kordonihoone ning selle asemele ehitatakse uus.

Siseminister Hanno Pevkuri sõnul kujuneb Piusa kordonist Eesti maismaapiiri üks tugipunkte. «Piusa kordoni renoveerimisega saavad kõik idapiiri kordonid korda ning lisaks piirivalvuritele saavad seal olema korralikud elutingimused ka Koidula piiripunktis töötavatele inimestele,» lisas minister.

Piusa kordonihoone rajamisel võetakse arvesse ümbruskonnale iseloomulikku arhitektuuri ning tuuakse olemasolevasse arhitektoonikasse kaasaegset lahendust. Hoone välisarhitektuuri eesmärgiks on maksimaalselt sobituda olemasolevasse keskkonda.

Kolmekorruselise peahoone ja abihoonete suurus kokku on enam kui 2500 ruutmeetrit. Hoonestu arhitekt on Magnar Meinart, ehitusprojekti on koostanud AS Amhold.

Tegu on olulise investeeringuga Eesti-Vene piirijoonel, mis on suunatud turvalisuse parandamiseks Euroopa Liidu ja NATO välispiiril. Piusa kordon saab muuhulgas olema oluliseks baasiks ka piirivalve eriüksusele.

Uue piirivalvekordoni rajamine läheb kokku maksma ligikaudu 4,6 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks. Ehitustegevusega alustati käesoleva aasta märtsis ning tööd on kavas lõpetada 2016. aasta kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles