Delfi kaotas kommentaarivaidluse Euroopa Inimõiguste Kohtus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EPLi ja Delfi peatoimetaja Urmo Soonvald.
EPLi ja Delfi peatoimetaja Urmo Soonvald. Foto: Erik Prozes

Euroopa Inimõiguste Kohtu suurkogu kuulutas eile Strasbourgis välja kohtuotsuse Delfi ja Eesti riigi vahelises kommentaarivaidluses, leides, et Eesti ei ole rikkunud Delfi ASi sõnavabadust.

Kohtuvaidlus algas 2006. aastal, mil ettevõtja Vjatšeslav Leedo polnud rahul mõningate kommentaaridega Delfis avaldatud artikli «SLK lõhkus plaanitava jäätrassi» juures. Kuigi Delfi eemaldas kommentaarid kohe, kui oli Leedo rahulolematusest teada saanud, kaebas Leedo asja mitmesse kohtusse ning sai seal ka õiguse, muuhulgas Euroopas. Euroopa Inimõiguste Kohtu suurkoda – kõige kõrgem kohus Euroopa Nõukogu liikmesriikide seas – otsustas kaasuse menetlusse võtta ning veel kord analüüsida.

Suurkoda otsustas 15 poolt ja kahe vastuhäälega, et Eesti ei ole piiranud sõnavabadust ning Eesti riigikohtu otsus pidada Delfit anonüümsete au teotavate kommentaaride eest vastutavaks oli põhjendatud ja tegu oli proportsionaalse piiranguga portaali õiguse suhtes levitada informatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles