Jõks: sõnavabadust tuleb kaitsta sõnavabaduse enda eest

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allar Jõks.
Allar Jõks. Foto: Liis Treimann

Vandeadvokaat Allar Jõks märkis Euroopa inimõiguste kohtu eilset otsust kommenteerides, et sõnavabadust tuleb kaitsta sõnavabaduse enda eest ning demokraatia toimib hästi siis, kui avalikkuses avaldatakse väga palju erinevaid mõtteid ning inimesed julgevad sõna võtta.

Jõksi hinnangul ei ole sõnavabadus pärast eilset Euroopa Inimõiguste Kohtu otsust ohus ja tegelikult ei andnud see otsus kehtivale seadusandlusele midagi juurde, kuna Eestis on samasisulise riigikohtu otsuse järgi elatud juba aastat 2009, vahendas rahvusringhäälingu uudisteportaal.

Vandeadvokaat rõhutas, et vihakõne ei ole kaitstud sõnavabadusega. «Võtke mõni kommentaar lahti ja te saate aru, et kui seal ei ole mingit sisu ning eesmärgiks on kellelegi haiget teha, siis see ei ole sõnavabadusega kaitstav,» toonitas Jõks ETV saates «Terevisioon».

Tema sõnul võib EIK-i eilne otsus puhastada avalikku mõtteruumi ning tegelikult see ei ole demokraatiale mitte kaotus, vaid võit.

Euroopa inimõiguste kohtu (EIK) suurkoda kuulutas eile välja otsuse Delfi ja Eesti riigi vaidluses otsuse, leides, et Eesti ei ole rikkunud Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsiooni artiklit, mis puudutab sõnavabadust.

EIKi suurkoda asus seisukohale, et riigikohtu poolt Delfi ASi anonüümsete au teotavate kommentaaride eest vastutavaks pidamine oli põhjendatud ja proportsionaalne piirang portaali õiguse suhtes levitada informatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles