Välismaa lühiuudised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

«Venelased ja ukrainlased on üks rahvas, üks etnos, millel on oma isikupära, aga ka ühine ajalugu, kultuur ja vaimsed juured.»

Venemaa president Vladmir Putin

Kameruni võimud hoiavad lapsi vangis

Kameruni võimud hoiavad vangis 84 last, kes võeti kinni koolidest, mida süüdistatakse äärmusrühmituse Boko Haram toetamises, ütlesid inimõiguslased reedel.

Amnesty Internationali sõnul on lapsi juba mitu kuud süüdistust esitamata kinni peetud ja mõni neist on kõigest viieaastane.

Kameruni võimude väitel on riigi põhjaosa koraanikoolid, kust lapsed pärit, tegelikult Boko Harami võitlejate väljaõppekeskused.

Amnesty Internationali Lääne- ja Kesk-Aafrika piirkonna asedirektor Steve Cockburn kutsub üles lapsi nende vanematele tagasi andma.

Peaaegu kõik nendest on alla 15 aasta vanad ja sellepärast ei luba piirkondlik inimõigusharta, millele alla kirjutanute seas on ka Kamerun, neile kriminaalsüüdistust esitada.

AP-BNS

41 inimest suri reedel Indias Mumbais puskari joomisest saadud mürgistusse. Veel 24 ohvrit on haiglas, nendest poole seisund on kriitiline.

Kambodža õpetab rotte maamiine nuuskima

Kambodža on asunud koolitama Aafrikast toodud rottide eriüksust, et nuuskida välja sõjast alles jäänud maamiinid ja teised plahvatamata lõhkekehad, ütlesid võimud reedel.

Üksus koosneb 15 rotist, kellest mõni kaalub üle kilo. Närilised toodi ühe Belgia vabaühenduse abiga aprillis Tansaaniast, kus miinirotte välja õpetatakse, rääkis Kambodža miiniaktsioonikeskuse (CMAC) peadirektor Heng Ratana.

«Kui rotid eksami ära teevad, hakkame neid kasutama, kui nad läbi kukuvad, lõpetame programmi,» ütles ta.

Väidetavalt ei kasutata rotte mitmes Aafrika riigis, sealhulgas Tansaanias, Mosambiigis ja Angolas, mitte ainult miinide väljanuuskimiseks, vaid ka tuberkuloosi avastamiseks.

Maamiinid ja teised lõhkekehad on nõudnud Kambodžas alates 1979. aastast 20 000 inimese elu. 2014. aastal oli ohvreid 154.

AFP-BNS

Šuvalov: Venemaa ei ole Suur-Euroopa ideest loobunud

Venemaa ei ole sanktsioonidest hoolimata matnud maha mõtet luua euroliiduga koos Suur-Euroopat, ütles esimene asepeaminister Igor Šuvalov.

«See teema ei ole kadunud. Me oleme kogu aeg toetanud Suur-Euroopa ideed ja ühise majandusruumi loomist,» ütles Šuvalov Peterburis rahvusvahelisel majandusfoorumil.

«Meie arvates on (Venemaa ja Euroopa Liidu) pikaleveninud vaidlus uue alusleppe üle suur viga,» lisas ta. «Öeldakse, et Suur-Euroopa idee võib sanktsioonide tõttu maha matta. Mina olen Vene valitsuse liige ja võin kinnitada, et seda teemat ei ole keegi unustanud.»

Interfax-BNS

EL alustab võitlust inimsmugeldajate vastu

Euroopa Liit käivitab järgmisel nädalal esimese etapi oma plaanist Vahemere inimsmugeldajate peatamiseks ja nende paatide hävitamiseks, ütlesid ühenduse ametnikud.

Euroliit kasutab laevu, lennukeid ja droone vaatlusteks ja luureandmete kogumiseks, kuid ei võta ette poliitiliselt tundlikke samme, nagu smugeldajate laevade pardale asumine ja aluste hävitamine. Operatsioon tervikuna nõuab ÜRO heakskiitu ja Liibüa võimude mõningast nõusolekut.

AP-BNS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles