Eesti-saami neiu lõpetas Euroopa põhjapoolseima kooli

Madle Timm
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestimaises roheluses: Harku maja taga suve nautimas.
Eestimaises roheluses: Harku maja taga suve nautimas. Foto: Jaanus Lensment

Põhja-Soomest Utsjokist (saamipäraselt Ohcejohka külast) reisib lennukit kasutamata Eestisse kaks päeva. Jääkarusid seal pole, küll aga on Euroopa põhjapoolseim gümnaasium. Põhihariduse omandas seal ka Piibe Márgget.

«Ma mäletan, et ei tahtnud üldse koju minna,» naerab Piibe Márgget Aikio (15), kui oma esimest koolipäeva meenutab. Nüüd on ta värske põhikoolilõpetaja, hinneteks valdavalt üheksad ja kümned. Sekka paar kaheksat.

Soome põhjatipus, kohe Norra piiri lähistel asuv Utsjoki saami kool on Euroopa põhjapoolseim kool, kus antakse keskharidust. Ning ei, sealsed lapsed ei sõida kooli põhjapõdra seljas, maad ei kata igilumi ja inimesed ei ela püstkodades, ümber tiirutamas näljased jääkarud (veel hullem – üheskoos pingviinidega). Vastupidi, saamidel on olemas lausa korralik internetiühendus, muudest tsivilisatsioonimõnudest rääkimata. Ometigi leidub palju neid, kes elu Saamimaal just niimoodi ette kujutavad, muigab Piibe – neiu, kelle soontes voolab ema poolt eestlase ja isa poolt saami veri. Nii ei oska ta isegi täpselt määratleda, kes ta siis kokkuvõttes on. Mõlemad rahvused tunduvad ühtmoodi kodused. Nimigi – Piibe Márgget – on kokku pandud eesti ja saami tüdrukunimedest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles