Kulukärbetelt püütakse taas kasvu poole pöörduda

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka kaitseväe Apache'i helikopter.
Kreeka kaitseväe Apache'i helikopter. Foto: AP/Scanpix

Ausalt öeldes on pilt edusammude suhtes segane, tunnistas Douglas Lute, USA suursaadik NATO juures, kui kommenteeris NATO kaitseministrite kohtumise eel ilmunud tänavust liitlaste kaitsekulude ülevaadet.

«Viimase kümnendi jooksul, eriti 2008. aasta majanduslangusest saadik, on alliansi kaitsekulutused kannatada saanud ning on aeg see trend ümber pöörata,» leidis Lute.

Nagu selgub, kulutab NATO ka tänavu kaitsele kokku 1,5 protsenti vähem kui möödunud aastal. Seda isegi pärast mullusügisest Walesi tippkohtumist, kus kõik 28 riiki üksteisele tõotasid, et kõigepealt peatavad kõik igasugused kärped, seejärel aga asuvad meelekindlalt rühkima eesmärgi poole, et kaitsekulud moodustaksid vähemalt kaks protsenti sisemajanduse kogutoodangust. Täpselt nii, nagu allianss oma liikmetelt eeldab juba alates 66 aastat tagasi toimunud asutamisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles