Galerii: IRLi aukohus arutas kriminaaliskandaali

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) aukohus arutas täna juuni algul lahvatanud ja 21 kriminaalkorras karistatud inimese väljaviskamisega päädinud skandaali ning otsustas teha eestseisusele ettepaneku täpsustada liikmete vastuvõtmise korda, skandaali arutamist jätkatakse järgmisel kolmapäeval.

IRLi aukohtu esinaine Helen Hääl on varem Postimehele öelnud, et vastavalt menetluskorrale peab aukohus arutama juhtumit kolme kuu jooksul alates avalduse menetlusse võtmisest. Samas lubas ta, et aukohtu menetlus selles kriitilises küsimuses on efektiivne ja võimalikult kiire ning otsus võetakse vastu enne vastava menetlustähtaja saabumist.

Tänasel istungil kuulas aukohus ära kuus inimest, kes ühel või teisel moel on skandaaliga seotud. Nende nimesid ei soovinud Hääl aga enne lõppotsuse tegemist avalikustada, viidates asjaolule, et aukohtu istungid on kinnised.

Hääl ütles õhtul pärast viis tundi kestnud arutelu Postimehele, et aukohus on võtnud juhtumi põhjalikult käsile ega jõudnud seetõttu kõiki teemasid käsitleda ja otsust vormistada. Uuesti koguneb aukohus järgmisel kolmapäeval.

Tänase arutelu tulemusel otsustas aukohus teha IRLi eestseisusele ettepaneku täpsustada põhikirjas liikmete vastuvõtmise korda. «Eelkõige puudutab see liikmete vastuvõtmisel nende tausta kontrollimist,» lausus Hääl ja lisas, et samuti peab aukohus vajalikuks seada ajalisi piiranguid.

Praegu peab erakonnas liikmete vastuvõtmine lõppema kaks nädalat enne suurkogu, kuid Hääle hinnangul on see liiga lühike periood. Tema sõnul on küsimus ka näiteks selles, kas väga lühikest aega erakonda kuulunud inimene peab saama üldkogul hääletada.

IRLi eestseisus viskas 4. juunil erakonnast välja 21 hiljuti erakonnaga liitunud inimest, kelle kohta selgus, et nad on kriminaalkorras karistatud. Erakonnast heideti välja Aigar Plaum, Ants Allikas, Edgar Mengel, Egert Põldman, Fredi Oks, Jaan Tammann, Jaanus Pinn, Kalev Ojamäe, Karl Heinla, Karli Kannel, Kaspar Pirs, Kert Talts, Madis Pärtel, Maris Teearu, Rain Jõepera, Toomas Lember ja Veiko Raa, kes kuulusid Pärnumaa piirkonda. Tallinna piirkonnast visati välja Joonas Laanela, Roman Naumov ja Silver Kreek ning Võrumaa piirkonnast Kaido Aasmaa.

Karistatute liitumisega seostatud Sander Kilk astus pärast Pärnumaa piirkonna esimehe Andres Metsojaga vestlemist erakonnast ise välja.

Aukohtu eelmine koosseis arutas skandaali juba samal päeval ning otsustas algatada juhtunu uurimiseks menetluse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles