Galerii: president tunnustas Eesti parimaid lõpetajaid

Liis Vaksmann
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üle Eesti kogunes Kadrioru pargi roosiaeda presidendi vastuvõtule üle 1000 parima lõpetaja nii kutsekoolidest, gümnaasiumidest kui kõrgkoolidest.

Avakõnes puudutas president Toomas Hendrik Ilves ühiskonnas aktuaalseid teemasid. «Maailm Eesti ümber näib üle tüki aja muutuvat kiiremini kui elu Eestis. Need, kes ootavad stabiilsust ja ettearvatavust kogu ülejäänud eluks, peavad pettuma, käigu siis jutt rahvusvahelisest julgeolekuolukorrast ja sündmustest Ukrainas, solidaarsuskriisist Euroopas seoses pagulaste vastuvõtuga või murepilvedest seoses euroala tulevikuga,» ütles ta.

Oma kõnes toonitas riigipea, et Eestile ei ole kasulik Euroopas valitsevatest probleemidest kõrvale hoida ja omaette paremaid lahendusi otsida. «Kapseldumine ja vabatahtlik isolatsioon kujunesid Eestile hukatuslikuks juba 75 aastat tagasi. See on Eesti uut iseseisvusaega defineeriv tõdemus ja seepärast olemegi viimase veerandsajandi pingutanud, ja kõige rohkem on seda teinud just teie vanemate põlvkond, et mitte kunagi enam jääda üksi, mitte kunagi enam kanda iseseisvuse kaotusega kaasnevaid kannatusi ja ohvreid,» ütles Ilves koolilõpetajatele.

Õpingutel kutsus Ilves noori kasutama kõiki eesootavaid võimalusi. «Eelistatult võiks õppimine toimuda koduses Eestis, ent andkem endale samas aru meie ressursside piiratusest selles mõttes, et absoluutset maailma tippu kõiges me saavutada ei saa,» rääkis ta ja tõi näiteks, et mäesuusatamise olümpiavõitjat Eestis harjutades ei tule, nagu ei tule ka paljude erialade tippteadlasi või -spetsialiste, sest vajalikku kompetentsi lihtsalt ei jätku.

Need, kes ootavad stabiilsust ja ettearvatavust kogu ülejäänud eluks, peavad pettuma

«Ühel hetkel tuleb lagi ette ja edasi rühkimiseks tuleb võimalusi otsida mujalt. Ärgem siis nähkem selles riigi süüd või tegemata jätmist. Nähkem pigem võimalusi, mis on palju suuremad kui enamikel teie eelkäijatest – nendel ei olnud seda võimalust. Või kui oli, siis sellistesse kohtadesse, kus sellest erilist kasu ei olnud,» ütles ta.

Vastuvõtul esinesid kõnega ka haridus-ja teadusminister Jürgen Ligi ning lõpetajate eestkõneleja Kristjan Loite.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles