Eneselõikumine levib Eesti laste seas epideemiana

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Žiletitera
Žiletitera Foto: Corbis / Scanpix

Eesti lapsi varitseb uus epideemia -

cuttimine

ehk eneselõikumine, kusjuures ammu enam ei piirdu enda vigastamine vaesemate perede laste ja lihtsa žiletiteraga.


Kunagi enne pole seda fenomeni noorte, eriti tüdrukute seas esinenud nii palju kui praegu, edastab «Pealtnägija» ETV kodulehel.

Tänase «Pealtnägija» tarbeks saate autoritega vestelnud 12-aastaste Maria ja Heleni sõnul on oma käte lõikamisest žileti, klaasikillu, puutüki või isegi kommiga saanud nende jaoks sõltuvus, millest nad ei ole suutnud vabaneda juba paar aastat.

Vastupidiselt enamikule inimestest, tekitab neis noortes, aga samas staažikates cuttijates enda vere nägemine pingelanguse ja rahu.

Cuttimise tippaeg on just sügis, seoses kooli alguse pingete ja stressiga. Karmi fakti kinnitab asjaolu, et psüühikahäiretega laste järjekorrad on arstikabinettide uste taga kõige pikemad just oktoobris.

Ometi pole eneselõikamine üksnes nn teise Eesti probleem. Oma üllatuseks avastas «Pealtnägija» näiteks populaarsest suhtlusportaalist Orkut ühe väga tuntud Eesti kultuuritegelase lapselapse cuttimis-pildid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles