Juured puruks

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arboristide koja esimees Heiki Hanso heidab Tallinnas Nunne tänaval torustikku remontivale firmale ette vana pärnaallee pöördumatut kahjustamist.

Nimelt on seal kõnnitee all asuvat soojatorustikku remontiv firma teed lahti kaevates vigastanud kõrval kasvavate pärnade juuri. Samas on firma enne töö algust puude tüved korralikult laudadega katnud, et need kaevamisel viga ei saaks. Hanso sõnul on puu aga tervik ning tüve kaitsmisest pole vähimatki kasu, kui tema juured läbi raiutakse.

«See on üks Tallinna paremini säilinud alleesid, mis asub pealegi väga olulises kohas. Nii et siin peaks veel eriti hoolikalt ja mitu korda läbi mõtlema, missugused oleksid kõige paremad lahendused. Aga see on kahjuks tüüpiline, et hanke võidab kõige odavam pakkumine ja siis tulevad mingid suvalised traktoristid, kes kaevavad nii palju, kui kästakse, ja tagajärgedele ei mõtle,» ütles Hanso. Tema hinnangul on mõnel puul kolmandik juurtest läbi raiutud.

«Ei ole vaja olla selgeltnägija, et ennustada, et viie aasta jooksul läheb vähemalt osa nendest puudest väljavahetamisele. Mitmel puul on peajuured robustselt kopaga läbi raiutud, ei mingit käsitsi kaevamist, nagu Tallinna kaevetööde eeskiri ette näeb,» rääkis arborist.

Kommunaalameti kaevetööde osakonna juhataja Hardi Tamme sõnul tehti enne kaevamisloa andmist Nunne tänaval kaks puurauku.

«Paraku on see trass 1969. aastal niimoodi siia puude kõrvale maha pandud. Kogu ülejäänud kõnnitee alune on samuti torusid ja kaableid täis ja igaühel neist on oma kaitsevöönd. Nii et soojustrassi ei ole võimalik puudest eemale nihutada, vaid uued torud tuleb panna samasse kohta, kus vanad olid,» ütles Tamme.

Tallinna keskkonnaameti metsavaht-dendroloog Sulev Järve tutvus samuti Nunne tänava puude olukorraga. Tema hinnangul on keerulise kaevetöö käigus tehtud kahetsusväärne viga.

«Linnale kuuluval tänaval, kus Tallinna Küte vahetab vana soojatrassi, on torustik betoonist künas ja kaetud betoonplaadiga. Kahjuks tehti viga juba torustiku rajamisel 1969.–1970. aastal, mil see paigaldati enam kui sada aastat tagasi istutatud puudele liiga lähedale. Sellega tehti esimene suur viga. Kitsas kohas kaevates on tõesti vigastatud puujuuri,» tõdes Järve.

Puujuured lõhuti otse Kesklinna valitsuse akende all. Linnaosavalitsuse linnakeskkonna osakonna juhataja Aigar Palsneri sõnul nõudis linnaosavalitsus paljastunud juurte katmist ja kastmist ning see on nüüd tehtud. Kuna kaevaja ei pidanud kinni kaevetööde eeskirjast, anti asi menetleda munitsipaalpolitseile.

Kui Nunne tänava pärnadega peaks tõepoolest midagi juhtuma, jääb tänavaäärne lagedaks. Maapind on tee all täis igasuguseid torustikke ja igal torustikul on oma kaitsevöönd, mille laius võib olla poolteist kuni kaks meetrit. Kui tekib vajadus pärnaalleed uuendama hakata, ei tohi praegu kehtivate reeglite järgi samasse kohta enam puid istutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles