Postimees 1945. aastal: uus etapp sõbraliku Poola elus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Meile sõbraliku uue demokraatliku Poola ellu on saabunud uus etapp. Moskvas toimunud nõupidamiste (millest võtsid osa Poola Ajutise Valitsuse esindajad ja teised poola demokraatlikud tegelased niihästi Poolast enesest kui välismaalt) edukas lõpp krooniti juba praktilise tulemusega. Nõupidamisest osavõtnute vahel saavutatud kokkuleppe põhjal on moodustatud Poola Rahvusliku Ühtsuse Ajutine Valitsus. Ta moodustati ajutise valitsuse baasil täies vastavuses Krimmi konverentsi otsustele.

Rahvusliku Ühtsuse Ajutise Valitsuse moodustamine tähendab Poola demokraatlike jõudude edasist monoliitsust ja liitu, millele oli pandud alus juba eelmise Poola Ajutise Valitsuse tegevusega. Tõsiasi, et poola rahva ühinemine ja kõigi tema demokraatlike jõudude kokkuliitmine on saanud võimalikuks, tunnistab seda, et Poola Ajutine Valitsus sammub õigel teel, väljendades oma poliitikas poola rahva tõelist tahet, kes on otsustavalt katkestanud minevikuga, lääne ja ide vahel mängimise hukatusliku poliitikaga, mida harrastasid pilsudskilased ja nende sabarakud, ja on võtnud kindla kursi sõpruse ning liidusuhete kindlustamiseks NSVLiga, samuti koostöötamiseks kõigi rahuarmastavate rahvastega.

Praegu pole mingeid takistusi Poola uue valitsuse tunnustamiseks Suur-Britannia ja USA poolt vastavalt Krimmi konverentsi otsustele, nagu pole mingit õigustust Arcyszewski «valitsuse» edasiseks tunnustamiseks. Ei tarvitse kahelda, et poola rahvas ei luba röövida oma maal fashistlikke jõuke, kes tegutsevad Poola emigrantliku tagurliku kliki ülesandeil. 07.07.2015

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles