Ootamatu pööre: Liive, Luman, Kitt ja Heinsoo soovivad tagasi astuda

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esiplaanil kuratooriumi endine esimees Sandor Liive ja endine liige Heiti Hääl.
Esiplaanil kuratooriumi endine esimees Sandor Liive ja endine liige Heiti Hääl. Foto: Edmond Mäll / TTÜ

TTÜ kuratooriumisse kuuluvad Toomas Luman, Robert Kitt, Sandor Liive, Anneli Heinsoo tegid haridusminister Jürgen Ligile avalduse, milles paluvad end tagasi kutsuda kuratooriumi koosseisust.

Avaldus täismahus:

Tallinna Tehnikaülikooli uue rektori otsingud on tänaseks väldanud üle viie kuu. Kui TTÜ kuratoorium 22. jaanuaril kogunes ning esimest korda uue TTÜ seaduse järgi rektori valimised välja kuulutas, seadsime eesmärgiks, et ülikooli uus juht saab valitud 22. mail. Väga kitsalt vaadates on nii ka läinud.

22. mail valis kuratoorium salajasel lisahääletusel rektoriks Jaak Aaviksoo ning järgmised 18 päeva möödus teadmises, et alates uuest õppeaastast on Tallinna Tehnikaülikoolil uus rektor, kes saab asuda oma arenguvisiooni ellu viima.

Ka täna ei ole tegelikult mitte ühtegi tehnilist põhjust, miks parima kandidaadina rektorikonkursi võitnud Jaak Aaviksoo ei võiks sellele ametikohale asuda. Kuratooriumis 22. mail toimunud salajase hääletuse tulemus on kehtiv, 16. juunil kogunenud ülikooli nõukogu ei vetostanud Aaviksoo kandidatuuri rektori kohale.

Paraku sai 3. juunil TTÜ kuratooriumi liikmete enda hulgast alguse jantlik kurbmäng, mis on viinud ülikooli juhtimise ummikseisu, millest väljapääsu olemasolev regulatsioon ei sätesta.

Ülikooli kõrgeima juhtorganina vastutab kuratoorium ülikooli arengu eest ning peab tagama ülikooli eesmärkide saavutamise. Selleks on tarvis vastastikust usaldust, austust ja koostöövõimet nii kuratooriumi sees kui ka teiste ülikooli juhtkorganite ning kogu ülikoolipere vahel. Kuratoorium on oma praeguses koosseisus ja ülesannetes tegutsenud napilt pool aastat ning sattunud olukorda, kus TTÜ seadusest tulenevate eesmärkide täitmine ei ole võimalik.

Me ei tea, millistel asjaoludel otsustas keegi kuratooriumi liikmetest rektori salajasel valimisel Jaak Aaviksoo kandidatuuri poolt antud häält hiljem avalikult varjama asuda. Me ei tea, milline on nende inimeste tegelik motiiv vahendeid valimata takistada ülikooli juhtimist vastavalt kehtivatele reeglitele. Me ei tea, miks tegutsetakse kõhklematult ülikooli usaldusväärsust ja mainet kahjustades ning samal ajal jäetakse kasutamata võimalused aidata kaasa TTÜs töörahu taastamisele.

Kinnitame - rektori valimise seaduslikku protsessi tunnustavad kuratooriumi liikmed on möödunud kuu jooksul teinud omalt poolt märkimisväärseid pingutusi, et tänini kinnitamata ja alusetute kahtluste tõttu lõhutud töörahu taastada. Kahjuks ei ole see tulemust andnud.

Kuratoorium, nagu mistahes muu juhtorgan või meeskond, ei saa tegutseda olukorras, kus puudub ühise eesmärgi nimel tegutsemine ning see on asendunud varjamise, vassimise, venitamise ja endale vabatahtlikult võetud kohustuste vältimisega.

Me ei tee seda kergekäeliselt - aga tulenevalt eeltoodust palume end tagasi kutsuda TTÜ kuratooriumi koosseisust ning anda ülikoolile uus võimalus algavaks kooliaastaks vajalike juhtimismuudatusega valmis jõuda.

Allkirjastanud Toomas Luman, Robert Kitt, Sandor Liive, Anneli Heinsoo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles