Venemaa tähistas Srebrenica aastapäeva vetoga ÜROs

Eda Ahi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
20 aasta taguse veretöö haavad püsivad: selline vaatepilt avanes eile Sarajevo lähistel Visoko linnas, kui sealt sõitis läbi veok 136 värskelt tuvastatud Srebrenica ohvri säilmetega.
20 aasta taguse veretöö haavad püsivad: selline vaatepilt avanes eile Sarajevo lähistel Visoko linnas, kui sealt sõitis läbi veok 136 värskelt tuvastatud Srebrenica ohvri säilmetega. Foto: AFP/SCANPIX

Srebrenica veresauna genotsiidiks tunnistamise resolutsiooni ÜRO julgeolekunõukogus vetostanud Venemaa väitel tekitanuks see dokument Balkanil lisapingeid. Ameerika Ühendriikide ja Suurbritannia hinnangul solvab Moskva seisukoht ohvrite mälestust ning on järjekordseks häbiplekiks ÜRO-le.

Resolutsiooni eelnõus, mis koostati seoses massimõrva nüüd täituva 20. aastapäevaga, märgitakse, et Srebrenica traagiliste sündmuste genotsiidiks tunnistamine on lepituse eeldus.

Venemaa saadik ÜROs Vitali Tšurkin põhjendas oma riigi sammu sooviga hoida ära pingete suurenemist Balkanil. «Selmet soodustada rahu Balkanimaades, õhutaks eelnõu piirkonnas veel rohkem pingeid,» arvas ta. Tšurkin nimetas eelnõu teksti vastuseisu tekitavaks ja poliitiliselt motiveerituks. Tema sõnul on resolutsioon erapoolik ega arvesta sõja teiste osaliste kannatusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles