Kattel: pall on nüüd ministri käes

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Kattel
Rainer Kattel Foto: Tallinna Tehnikaülikool

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) kuratooriumis Jaak Aaviksoo rektoriks valimise vastu hääletanud professor Rainer Kattel ütles, et rektorivalimise protsessis on nüüd pall haridusministri käes, praegu pidas ta kõige olulisemaks lähiajal rektori kohusetäitja määramist.

«Vastutus selles protsessis on nüüd valitsuse ja haridusministri õlul, sest tema laual on neli lahkumisavaldust. Kuni valitsus kinnitab uued liikmed, ei saa kuratoorium koguneda,» ütles Kattel Postimehele.

«TTÜ jaoks on väga oluline, et lähiajal saaks rektorile määratud kohusetäitja, kes ülikooli igapäevatöö juhtimisega tegelema hakkaks,» ütles Kattel. Selle isiku kohta ütles ta, et on oluline, et see oleks inimene, kes teab TTÜ-d seestpoolt läbi ja lõhki. Selliseid inimesi on tema sõnul palju, alates inimestega praegusest rektoraadist kuni mitmete pikaaegsete dekaanideni. «Arvan, et TTÜ on suur asutus, päevapealt siin midagi ei muutu. Oluline, et see oleks inimene, kes oskaks ülikooli rahuliku käega liita. Häid variante on mitmeid, ülikool on kindlates kätes,» leidis Kattel.

Praeguse rektori Andres Keevalliku leping kehtib 31. augustini, enne seda võiks talle kohusetäitja määratud olla.

«Tahaksin rõhutada, et TTÜ sees on väga häid kandidaate seda kohust täitma, peataolekut ei teki.»

Kattel ütles, et kuratoorium oli kuni valimise hetkeni väga üksmeelne selle osas, mis on tulevase rektori väljakutsed ja milline peaks olema tema profiil, alles kandidaatide vahel valimisel tekkisid suured erimeelsused. «Enne seda oli kuratoorium konstruktiivne. Valimiste hetkel kuidagi protsess kiskus kummalisel kombel kiiva. Miks, selle põhjuseid on mul raske öelda, eks see jääbki inimeste enda südametunnistusele.»

Ka rektori kohusetäitja valimise protsessis ei tekkinud täna kuratooriumil ühtset arusaama, mistõttuu see päevakorrapunkt katkestati. Kattel arvas, et kui kuratoorium uuesti koguneda saab, ei osutu see siiski enam keeruliseks.

Kattel lootis, et rohkem süüdistustesse ei takerduta vaid minnakse edasi. «Kuna selline protsess toimus esimest korda, tuleb tehtud vigadest õppida, mitte jääda neid kahetsema.»

TTÜ kuratoorium kogunes täna otsustama, kas kinnitada skandaali saatel uueks rektoriks valitud Jaak Aaviksoo ametisse või kuulutada valimised nurjunuks. Veidi enne kella 13 teatas ülikool, et TTÜ kuratoorium kinnitas päevakorda ainult rektori kohusetäitja määramise, ka selle punkti arutelu katkestati. Neli kuratooriumi liiget esitas haridus- ja teadusministrile tagasiastumisavalduse. Minister Jürgen Ligi ütles, et vabastab ametist kõik viis valitsuse nimetatud liiget. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles