Tagasivaade: Koit ja Hämarik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Airi esimese Boeingu saabumine 1995. aasta juulis.
Estonian Airi esimese Boeingu saabumine 1995. aasta juulis. Foto: Peeter Langovits

Läbi udu hakkasid paistma laskuva lennuki pardatuled. «Tuleb!» õhkas keegi Tallinna lennuväljale kogunenud ajakirjanikest, kes koos ametimeestega Estonian Airi esimesele uhiuuele lennukile Boeing 737-500 olid 7. juulil 1995 vastu tulnud. Seattle'is ehitatud Estonian Airi värvides lennuk nimega  Koit ruulis end lähemale tervitajatele, kus sobitati ukse ette nõukaaegne trepp.

Kojulennul olid pilootideks Raivo Kask ja Anatoli Roost, käsitsijuhtimise režiimis maandas Roost lennuki udusele kodusele lennuväljale. Seattle’ist startinud lennuki pardal oli 33-liikmeline seltskond, kelle seas olid Ameerikas kolmekuuse koolituse saanud 16 pilooti ja mehaanikut ning Boeingu asepresident Thomas L. Basacci koos väliseestlasest Euroopa müügijuhi Ants Roosmega.

Lennul olid Estonian Airi peadirektor Toomas Peterson ja juhatuse esimees Madis Üürike. Ühe esimese kundena tegi sõidu kaasa perega puhkusele saabunud Eesti suursaadik Ameerika Ühendriikides Toomas Hendrik Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles