Mahalangenud puulehti viiakse mitmes linnaosas tasuta minema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eilse maruga kattusid Tallinnas paljud tänavad ja õued paksu lehevaibaga.
Eilse maruga kattusid Tallinnas paljud tänavad ja õued paksu lehevaibaga. Foto: Liis Treimann

Eilne rajutuul viis paljudelt puudelt viimasedki lehed. Tallinna mitu linnaosavalitsust on valmis elanike kokkukorjatud puulehed tasuta minema vedama.


Pirita, Põhja-Tallinna ja Kesklinna valitsus viivad oma elanike kokkukorjatud ja kilekottidesse pakitud puulehed tasuta minema. Mustamäe alles mõtleb, kas seada teha või mitte – küsimus on rahas. Nõmme linnaosa punaste kottide kampaania käib aga vaid kevaditi.

Samas kuulutas ka Eesti üks suuremaid prügikäitlusfirmasid Ragn-Sells välja kampaania, mille käigus saavad inimesed lasta soodushinnaga oma kokkukogutud puulehed minema vedada.

Ragn-Sellsi arendusdirektor Agu Remmelg ütles, et selle kampaania sihtgrupiks on need inimesed, kes tõesti soovivad oma kinnistutelt sügisesed puulehed enne külmade tulekut minema toimetada.

Erinevad nõuded

Ragn-Sellsi tingimused on sellised, et leheveo tellijal peab olema vähemalt neli 150-liitrist kilekotti ning iga koti äraveo ja käitlemise eest tuleb tasuda 37 krooni. Alates 15. kotist on hind 32 krooni.

Nõmme linnaosa vanem Rainer Vakra ütles, et nemad on panuse teinud kevadele kindlal põhjusel. Nimelt kasvab Nõmmel palju mände, mis lasevad okkad maha just kevadeks. Puulehti saavad nõmmelased kas kompostida või väikese tasu eest viia Pääsküla endise prügimäe juures asuvasse jäätmejaama.

«Kõige rohkem teevad muret just männiokkad, mis ei kõdune ega mädane,» märkis Vakra. «Sellest lähtuvalt kasvaski välja mõte teha punaste kilekottide kampaania kevaditi, mitte sügiseti.» Vakra sõnul on kevadine kampaania maksnud linnaosale isegi kuni 800 000 krooni ning kaks korda aastas ei ole seda võimalik teha.

Pirita inimesed saavad sügisel tasuta ära anda kuni 15 suurt kotti puulehti. Linnaosavanem Tiit Teriku sõnul peavad elanikud linnaosavalitsusele teada andma, kui palju neil lehti on. Seejärel panevad ametnikud asumite kaupa veograafiku paika. Kui mahud on teada, leitakse hanke korras vedaja, kes alustab novembris tööd.

«Naabrid võivad ju omavahel ka koostööd teha, et kui ühel täitub lehtedega vaid kümme kotti, siis teine võib isegi 20 kotti valmis panna,» ütles Terik. «Palve inimestele on see, et nad ei tõstaks lehekotte liiga vara aia taha, sest seal võivad linnud neid nokkida või võivad kotid muul viisil katki minna ning praht lendab laiali.»

Põhja-Tallinna linnaosa avalike suhete juhi Rene Riismaa sõnul on neil välja kuulutatud sügisene lehekoristuskampaania, mille käigus aidatakse elanikel puulehti tasuta minema vedada.

Eramaja omanik või korteriühistu peab täitma kas internetis või linnaosavalitsuses kuni 18. oktoobrini vastava avalduse. Kohapealt saab ka suuri kilekotte, mida on varutud umbes 5000. Tasuta äraviidavate lehekottide arv sõltub kinnistu suurusest ja seal kasvavate puude arvust.

Mustamäe alles mõtleb

Puulehtede tasuta äravedu korraldab ka Kesklinna valitsus. Kinnistute omanikud peavad seal lehed pakkima kuni 150-liitristesse kottidesse, kusjuures olmeprahti ei tohi sinna sokutada. Linnaosavalitsus võtab taotlusi vastu 1.–12. novembrini ning vedu ise algab novembri teises pooles.

Mustamäe linnaosa valitsuse heakorraspetsialist Urmas Kõpp kinnitas, et eelnevatel aastatel on ikka aidatud korteriühistutel kokkuriisutud puulehti ära vedada, kuid sel sügisel ei ole linnaosavalitsus veel otsust teinud.

Lehtede vedu
•    Tasuta veavad elanike puulehti ära Pirita, Põhja-Tallinn ja Kesklinn. Mustamäe alles mõtleb. Nõmmel toimub vedu kevadel.
•    Pirital veetakse igalt kinnistult ära kuni 15 kotti, Põhja-Tallinnas ja Kesklinnas otsest normi ei ole.
•    Ragn-Sells veab kampaania korras puulehti ära hinnaga 37 kr 150-liitrise koti eest. Vähim kogus on neli kotti. Alates 15. kotist on veohind 32 krooni.
Allikas: PM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles