Volare vraki naftareostus saab kõrvaldatud augustiks

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volare vrakk
Volare vrakk Foto: Raul Vinni / Saarte Hääl

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) ning Tuukritööde OÜ sõlmisid juuli alguses lepingu 1980. aasta hilissügisel Saaremaa lähistel madalikule sõitnud kaubalaeva Volare vrakist pärinevate naftareostusallikate tuvastamiseks ja likvideerimiseks, tööde teostamiseks on ettevõttel lepingu kohaselt aega augusti keskpaigani.

PPA reostustõrje vanemspetsialisti Tauno Mettise sõnul hõlmab vraki keskkonnaohtlikkuse likvideerimine naftaprodukte sisaldavate kütusetankide, mahutite ja torustike ning teiste naftaga määrdunud laevaosade eemaldamist, samuti naftast läbiimbunud muda ja põhjasetete eemaldamist vrakist ning selle vahetust ümbrusest.

«Tegemist on mastaapse ettevõtmisega, mis nõuab erivahendeid. Lähipäevil alustavadki teekonda Saaremaa edelanurka nii meritsi kui ka maad mööda erinevad seadmed, millega reostust kõrvaldama asutakse. Projekti muudavad keeruliseks nii vraki asukoht madalas vees kui ka asjaolu, et naftajäägid on vrakis olnud juba aastakümneid. Väga oluline faktor on ilm, kuid praeguse seisuga võib arvata, et käesoleva nädala teises pooles lubavad ilmaolud puhastustöödega pihta hakata,» rääkis Mettis.

Keskkonnaameti soovitusel alustatakse töödega juuli teisel poolel – nii häiritakse looduskeskkonda kõige vähem. «Lekkiv Volare vrakk asub Natura ala mõjupiirkonnas ja probleemi lahendamist on pikisilmi oodanud nii kohalikud elanikud kui ka looduskaitsjad. Volare vrakil asuvate naftareostusallikate likvideerimine parandab oluliselt Ariste lahe merekeskkonna seisundit,» rääkis Keskkonnaministeeriumi merekeskkonna osakonna juhataja Arvo Veskimets.

Lepingu kogumaksumus on 206 399 eurot ning seda rahastatab SA Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) merekeskkonna programmist. Lisaks toetas KIK 2014. aasta suvel vraki keskkonnaohtlikkuse uuringut Ariste lahes 39 000 euroga. Uuringu tulemused on oluliseks sisendiks tööde teostamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles